A l’escola, en gaèlic

Percentatge de palants de gaèlic a Escòcia segons el cens de l’any 2011

La llengua pròpia d’Escòcia serà l’idioma per defecte de la primària a les illes Hèbrides Exteriors

Tots els alumnes del primer any de primària de les illes Hèbrides Exteriors, al nord-oest d’Escòcia, seran escolaritzats, per defecte, en gaèlic, a partir del curs vinent, segons ha publicat aquest dijous el diari The Scotsman. Es tracta del primer cop que el gaèlic escocès es converteix, si els pares no diuen el contrari, en la llengua vehicular en algunes escoles d’Escòcia.

El Consell de les illes ha adoptat aquesta mesura per fomentar l’ús de la llengua pròpia en aquest territori on, segons les dades del 2011, el 52% de la població de més de tres anys parla gaèlic.

D’ara endavant, els alumnes d’aquest territori faran l’escolarització en gaèlic escocès i se’ls començarà a ensenyar l’anglès a partir del quart curs de primària, tret que els pares demanin que els seus fills optin per l’anglès. En aquest cas, se’ls escolaritzarà en aquesta llengua des del primer curs.

Les illes Hèbrides Exteriors són un dels territoris del Regne Unit on més gent hi ha que parla gaèlic i els seus dirigents volen recuperar la vitalitat de l’idioma aprofitant el creixent interès de la població per la llengua pròpia. Els responsables en matèria educativa remarquen, a més, els beneficis del bilingüisme en el desenvolupament acadèmic dels estudiants

El gaèlic escocès és parlat per prop de 57.000 persones, segons el cens de l’any 2011, i és oficial a Escòcia. Els darrers anys, les autoritats escoceses han mirat d’impulsar-lo a través de l’escola. El curs 2018-2018 hi havia 3.475 alumnes matriculats en les línies de gaèlic a primària, segons Bòrd na Gàidhlig, l’organisme encarregat de promoure el gaèlic escocès a Escòcia.

1 thought on “A l’escola, en gaèlic

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.