Comença la cursa del neologisme de l’any

La paraula guanyadora optarà a entrar al diccionari normatiu

L’Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) han obert aquest dilluns el procés per participar en la tria del neologisme de l’any 2018, una iniciativa que ja s’ha convertit en un clàssic de la llengua a finals de cada any des del 2014.

Sorgit de l’Observatori de Neologia de la UPF, el projecte proposa una sèrie de paraules d’ús comú en la vida quotidiana que no estan incloses en el Diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans (DIEC) o bé hi són amb un altre significat. El mot guanyador serà candidat a formar part del diccionari normatiu.

Tant les paraules guanyadores com les finalistes són un bon reflex de l’evolució de la societat a tots els nivells: social, polític, econòmic… La guanyadora de l’any passat, cassolada, que, de moment, no apareix al diccionari normatiu en l’accepció de forma de protesta, és una mostra del moment políticament convuls que es va viure l’any passat. Les guanyadores dels anys anteriors: vegà-vegana (2016), dron (2015) i estelada (2014) també reflectien els fenòmens socials del moment.

Les paraules o locucions candidates d’aquest any són criptomoneda, demofòbia, èpic-èpica, microplàstic, migrant, narcopís, pis rusc, seriòfil-a, sororitat, sostre de vidre.

La votació, a través del formulari del web http://wwwneologisme.cat, es pot fer des d’aquest dilluns i es tancarà el 17 de desembre. L’endemà es donarà a conèixer el neologisme del 2018 i el nom del guanyador del sorteig que es farà entre tots els participants, amb un premi en el qual col·laboren l’IEC, la Facultat de Traducció i Ciències del Llenguatge de la UPF i el grau de llengua i literatura catalanes de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).

1 thought on “Comença la cursa del neologisme de l’any

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.