Dijous, març 28, 2024
Actualitat

El TSJC dona quinze dies a la Generalitat per aplicar el 25% de castellà a totes les escoles

La seu del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, a Barcelona / CC

El govern presentarà un recurs i assegura que els propers anys “hi haurà més català que ara” als centres educatius

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha donat a la Generalitat de Catalunya quinze dies per executar la sentència que obliga a tots els centres educatius a fer almenys el 25% de les assignatures (una de les quals, troncals) en castellà. En una interlocutòria feta pública aquest dilluns l’alt tribunal demana al Departament d’Educació que “dicti les instruccions i estableixi les garanties de control que s’escaiguin” per complir la sentència i que doni una resposta en el termini de dues setmanes. L’Alta Inspecció educativa haurà de verificar que s’han complert les mesures dictades pel tribunal.

La interlocutòria del TSJC arriba després que el 21 de gener passat declarés ferma la sentència del Tribunal Suprem i donés al govern català dos mesos per aplicar-la. La nova resolució reconeix que és la Generalitat qui ha d’establir les mesures per fer efectiva la sentència, però avisa que el govern “no està en la seva llibertat de no actuar i permetre una situació contrària al mandat constitucional”.

El tribunal ha acceptat parcialment la sol·licitud d’execució forçosa de la sentència feta per l’Assemblea per una Escola Bilingüe (AEB), però no ha admès a tràmit la formulada per diputats del Parlament i per Vox, ja que el TSJC no els considera legitimats per fer-ho.

El conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha anunciat que el govern presentarà un recurs de reposició contra una interlocutòria que considera “aberrant” i ha demanat als mestres que continuïn treballant amb normalitat. “Els mestres han de seguir fent la seva feina, no han de canviar res. El tribunal s’adreça al Departament i donarem tot l’escut jurídic per defensar la llengua i el model”, ha afegit. Cambray creu que el TSJC s’ha “extralimitat” en les seves funcions i ha remarcat el fet que dos dels cinc magistrats hagin presentat un vot particular que qüestiona la interlocutòria.  El conseller ha assegurat que “els pròxims anys hi haurà més català a l’escola del que hi ha ara”.

El Departament d’Educació va assegurar el març passat que no aplicarà percentatges lingüístics als centres educatius. El conseller va anunciar aleshores que l’executiu portarà a consulta pública un projecte de decret de desplegament del règim lingüístic del sistema educatiu de Catalunya per “reforçar el model lingüístic de l’escola catalana i dotar de major seguretat jurídica els projectes lingüístics dels centres educatius” sense “modificar els projectes lingüístics” que passava per desenvolupar el reglament de la Llei d’Educació de Catalunya (LEC). 

El nou marc normatiu s’ha de basar en l’informe i les conclusions del Consell Lingüístic Assessor, l’evolució de les metodologies d’aprenentatge, les noves dinàmiques dins les aules i la realitat sociolingüística de cadascun  dels centres educatius del país. L’objectiu, segons Cambray, és “que tot alumnat en acabar 4t d’ESO tingui domini oral i escrit de les dues llengües”, fet que comporta “més presència del català els propers cursos”.

El nou marc, però, pot trigar a entrar en vigor fins a un any i el TSJC demanava accions concretes en un màxim de dos mesos.

Per mirar de satisfer les demandes de la Justícia espanyola i, alhora, esquivar la imposició de percentatges lingüístics,  ERC, Junts per Catalunya, el PSC i els Comuns var presentar el març passat una proposició per modificar l’article 21 de la llei de política lingüística que pretenia satisfer la demanda del 25% de castellà del TSJC amb una proposta alternativa que no fixava percentatges lingüístics i que estipulava que “el català, com a llengua pròpia de Catalunya, és la llengua normalment emprada com a llengua vehicular i d’aprenentatge del sistema educatiu” i afegia que “també és emprat el castellà en els termes que fixin els projectes lingüístics de cada centre”. La proposta va rebre una allau de crítiques i Junts se’n va desmarcar de seguida, fet que ha deixat el pla congelat.

La nova interlocutòria del TSJC ha desfermat una allau de crítiques de la comunitat educativa. La portaveu del sindicat USTEC-STEs, Iolanda Segura, ha demanat a Cambray que no acati la sentència i que “blindi” el model d’immersió lingüística amb una regulació que “unifiqui el projecte lingüístic amb el català com a llengua vehicular”.

També ha reaccionat Òmnium Cultural, que en paraules del seu president, Xavier Antich, per a qui “la intromissió de les togues a l’aula és intolerable i antidemocràtica”. “No podem permetre que l’arbitrarietat i la pressió d’una representació del 0,01% de l’alumnat s’emporti el criteri pedagògic, la convivència i el sentit comú”, ha afegit.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Verified by ExactMetrics