Dissabte, abril 20, 2024
Actualitat

Manual antiploramiques

Enric Gomà i Jordi Graupera en la presentació de ‘Prou catastrofismes lingüístics’ a la Llibreria Ona, de Barcelona / R.G.A.

Enric Gomà alerta contra la desolació a ‘Prou catastrofismes lingüístics’

Raül G. Aranzueque

El català fa temps que està en boca de tothom per la delicada situació que viu. La Plataforma per la Llengua parla obertament d’“emergència lingüística” i, fins i tot, l’operadora de telefonia Parlem emet un anunci a la televisió en què fa una crida a actuar per evitar la desaparició de la llengua.

Les darreres dades sobre la situació de la llengua, com les de l’Enquesta d’Usos Lingüístics de la Població (EULP) del 2018 i d’altres sobre l’ús que fan del català els joves de Barcelona no conviden a tirar coets, però l’escriptor i divulgador lingüístic Enric Gomà es resisteix a comprar “els vaticinis funestos” sobre el present i el futur de la llengua.

Per això ha publicat el llibre Prou catastrofismes lingüístics (Destino), un breu assaig en què es rebel·la contra la creença que el català està en una situació molt crítica i que la llengua que es parla ara és de baixa qualitat.

“La idea de fer el llibre sorgeix de l’estat d’ànim de desolació total per la llengua” que se sent darrerament i del “discurs esbiaixat” que es fa sobre la situació del català, va explicar Gomà durant la presentació del llibre a la Llibreria Ona, de Barcelona, el dimecres passat.

Gomà és conscient que el català té molts problemes. “No soc cap ximplet”, diu, però remarca que “algunes coses ens poden ser favorables” com ara el fet que, malgrat les limitacions, la llengua té una presència important als mitjans de comunicació i a internet i el grau de coneixement per part de la població és molt alt gràcies, en bona part, als sovint injustament atacats -segons l’escriptor- sistema educatiu i TV3.

Comparteix el mateix parer el periodista i filòsof Jordi Graupera, que va ser qui va fer la presentació del llibre de Gomà. “El català mai ha tingut les eines a disposició que té ara”, va assegurar Graupera, que va reivindicar la importància de l’“univers cultural propi” que proporciona el fet de tenir una llengua com el català.

De fet, Graupera va ser convidat a presentar el llibre de Gomà arran d’un fil que el periodista va fer a Twitter en què criticava els qui “estan matxacant tot el dia amb què el català es mor pel mateix motiu que van matxacar amb les porres del primer d’octubre: perquè ens rendim”. “Prou de ploramiques”, proclamava la piulada citada per Gomà.

L’autor de Prou catastrofismes lingüístics, que acaba el llibre amb un decàleg, recurs de moda entre els lingüistes, va fer una crida a actuar amb “estratègia i astúcia” i va criticar el “discurs una mica pobre” que sovint hi ha al darrere de l’“onada de voluntarisme” per la llengua dels darrers temps. El discurs del “depèn de tu” -va dir- és una manera de “carregar els neulers al ciutadà”.

Gomà veu “ben encarat” el Pacte Nacional per la Llengua, liderat pel secretari de Política Lingüística, F. Xavier Vila, i convida, com fa al punt 4 del decàleg, a “considerar catalanoparlants habituals” els qui “alternen habitualment el català amb el castellà i/o qualsevol altra llengua”. Molts cops -lamenta- “no se’ls compta”. “No comptem [l’expresident de la Generalitat] José Montilla”, va lamentar.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Verified by ExactMetrics