Palma es mobilitza de nou pel català

Posted on

Fotos: Xarxes de l’Obra Cultural Balear (OCB)

La Diada per la Llengua, la Cultura i els Drets Civils aplega prop de 8.000 persones

Prop de 8.000 persones han omplert aquest dissabte la plaça Major de Palma en la Diada per la Llengua, la Cultura i els Drets Civils organitzada per l’Obra Cultural Balear (OCB) amb el suport d’una vintena d’entitats. Sota l’eslògan “Som aquí per la Llengua, la Cultura i els Drets Civils”, els organitzadors s’havien proposat recuperar el múscul reivindicatiu que hi va haver l’any 2013 i que va contribuir a fer caure el govern de José Ramon Bauzá.

El president de l’OCB, Josep de Luis, ha remarcat la inclusió de la defensa dels drets civils en l’acte com una manera d’expressar el suport de la societat balear als presos polítics i els exiliats, entre els quals hi ha el raper mallorquí Valtonyc. De fet, l’acte ha comptat amb les paraules del president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, empresonat a Soto del Real, en què insta a “promoure la llengua, un dels millors instruments per enfortir la societat arreu dels Països Catalans” i demana que “la cultura ho inundi tot”.

La Diada arriba en vigílies d’unes eleccions municipals i al Parlament de les Illes Balears el resultat de les quals és clau per continuar amb les polítiques de recuperació del català engegades per l’actual govern que, si més no, ha aturat la involució de la llengua pròpia sota l’executiu del PP.

L’OCB ha aprofitat la Diada per presentar un document amb diverses propostes en matèria de llengua davant el nou cicle electoral entre les quals destaquen la petició que es reconegui el català com a llengua oficial a la Unió Europea (UE) i que l’Estat espanyol s’adapti a la seva realitat plurinacional i plurilingüística. Pel que fa a les peticions en política lingüística, l’OCB reclama que es prenguin mesures com l’impuls a un pacte educatiu, la creació d’una conselleria de Normalització Lingüística, l’augment de la presència del català als mitjans de comunicació i una reforma legislativa que faci necessari el coneixement de la llengua pròpia del país.

La Diada ha arrencat a les cinc de la tarda i ha comptat amb la participació dels grups de música Cucorba i Al-Mayuqa i una cercavila amenitzada pels xeremeiers de Mallorca i la batucada els Deixonats. L’acte ha tingut un to festiu i reivindicatiu i s’hi han vist un gran nombre de llaços grocs en solidaritat amb els presos polítics i exiliats. Han tancat la Diada els Castellers de Mallorca després del cant de La Balanguera.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.