A la presó per ensenyar kurd

L’Iran dona cinc dies a la professora Zahra Mohammadi per entregar-se i complir la condemna de cinc anys de reclusió

L’activista i professora de llengua kurda Zahra Mohammadi, condemnada a cinc anys de presó acusada d’haver posat en perill “la seguretat nacional” de l’Iran, té cinc dies per entregar-se a les autoritats i complir la condemna, segons han informat aquest dilluns la Nojin Cultural Association, l’organització on Mohammadi ensenyava kurd.

La professora és acusada d’haver “establert un comitè i un grup que va contra l’estabilitat i la seguretat del sistema”, raó per la qual va ser condemnada a cinc anys de presó per un tribunal d’apel·lació de Sanandaj el febrer del 2021. Detinguda el maig del 2019, Mohammadi havia estat sentenciada inicialment a deu anys de reclusió i va ser posada en llibertat sota fiança el desembre del 2019 després que el seu cas fos difós per diverses organitzacions prodrets humans com Amnistia Internacional, que va denunciar que l’única raó per la qual la professora havia estat acusada de delictes contra la seguretat nacional era “la seva tasca d’empoderament dels integrants de la minoria kurda marginada de l’Iran, entre les quals ensenyar kurd”.

Les autoritats iranianes han intensificat els darrers anys la repressió contra tota mena d’organitzacions que no coincideixen amb els postulats del règim entre les quals les que defensen els drets de minories com la kurda.

La Constitució iraniana permet l’ús de “llengües tribals i regionals” als mitjans de comunicació i en l’ensenyament, però la realitat és que l’única llengua que s’ensenya a l’educació primària i secundària és el persa. El kurd s’ha d’aprendre per canals no oficials.

One thought on “A la presó per ensenyar kurd

  • 4 de gener de 2022 at 11:58
    Permalink

    Aquesta barbaritat em recorda l`’Espanya de no massa enrere, on es castigava amb multes de 250 pessetes (any 1937) “por hablar en catalan por telefono”. Tinc la resolucio al davant del nas. L’equivalent actual en euros s’acostaría a uns 5.500€

    Reply

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

LinkedIn
Share