Andalusia engega els ajuts als “afectats” per la immersió lingüística

El Partit Nacionalista Andalús ofereix les seves seus per aprendre català

La Junta d’Andalusia obrirà una nova línia de subvencions per als andalusos que viuen a Catalunya “afectats” per la immersió lingüística, que tindran accés a programes de formació que reforcin el seu “patrimoni cultural”. Així ho ha confirmat aquest dimarts  el conseller de Presidència, Elías Bendodo, que va justificar la mesura perquè “cap andalús que visqui fora d’Andalusia hagi de perdre les seves arrels culturals i lingüístiques pel fet que el govern de la comunitat on resideixi hagi decidit implantar la immersió lingüística”.

D’aquesta manera, el tripartit format pel PP, Ciudadanos i Vox fa efectiu el compromís que havia adquirit amb el partit d’extrema dreta en l’acord de pressupostos per al 2019 del 13 de juny passat.

La Junta ha engegat els tràmits per modificar les bases reguladores de les subvencions que es concedeixen a les comunitats andaluses a l’exterior, que inclou una línia específica per als descendents dels andalusos “afectats per processos d’immersió lingüística […] que promoguin el manteniment, promoció i difusió de les seves arrels culturals i lingüístiques”.

El text no es refereix, de forma específica, a Catalunya, però els discursos de les formacions de dreta sobre aquest territori durant la passada campanya electoral andalusa fan pensar que n’és el destinatari principal. A més, Catalunya és, de llarg, el territori de l’Estat on hi viuen més persones d’origen andalús.

La Junta d’Andalusia ja atorgava ajuts a les associacions d’andalusos que viuen a l’exterior, però no tenia cap partida específica per ajudar els “afectats” per la immersió lingüística. El programa global de subvencions té un pressupost anual de 882.000 dels quals, segons l’acord pressupostari del maig, 100.000 són per a aquest programa.

El president de la Federació d’Associacions Andaluses de Catalunya (Fecac), Daniel Salinero, ha manifestat, en declaracions a TV3, que no veu “necessària” la mesura atesa la realitat lingüística del país, mentre que el Partit Nacionalista Andalús veu “demagògica” la iniciativa, acusa la Junta de “crear divisió a Catalunya amb els diners dels andalusos” i posa a disposició de les autoritats les seus i locals del partit perquè “els andalusos que ho vulguin puguin aprendre català i altres idiomes peninsulas”.

One thought on “Andalusia engega els ajuts als “afectats” per la immersió lingüística

  • 4 de setembre de 2019 at 17:41
    Permalink

    Més val que el govern andalús s’ocupi dels grans problemes que hi ha dins del seu territori.

    Reply

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

LinkedIn
Share