Thursday, December 12, 2024
Actualitat

Aparador de videojocs en català

La DGPL de Catalunya crea la base de dades VDJOC

La Direcció General de Política Lingüística (DGPL) de la Generalitat de Catalunya ha anunciat la creació de VDJOC, una base de dades interactiva de videojocs que incorporen el català per tal de mostrar-ne la disponibilitat, encara molt deficitària, impulsar-ne el consum i promoure que l’oferta en català d’aquests productes augmenti. Segons la DGPL, actualment només un 5,5% dels videojocs que es consumeixen a Catalunya són en català.

VDJOC aplega una cinquantena de videojocs en llengua catalana organitzats en dotze categories: acció-aventura, arcade, esports, estratègia, infantils, jocs seriosos (serious games), musical, plataformes, rol, simulació, terror i trencaclosques. El web ofereix un cercador per facilitar la consulta dels jocs, que també permet filtrar per categories. Cada videojoc té una fitxa informativa amb l’estudi que l’ha desenvolupat, el gènere, les plataformes a través de les quals es pot jugar, l’edat recomanada, el tràiler i l’accés al web del joc. Alguns d’aquests videojocs han rebut el suport de la Direcció General de Política Lingüística.

Aquest aparador dels videojocs comercials disponibles en català s’actualitzarà permanentment. Per aconseguir-ho, els usuaris i les empreses poden fer arribar els jocs que poden ser incorporats a la base de dades a través d’un formulari en línia.

El consum de videojocs ha augmentat els darrers anys, especialment entre el públic jove. Segons l’Estadística de participació cultural de Catalunya que fa el Departament de Cultura anualment, el 47% de la població de catorze anys o més ha jugat a videojocs els últims tres mesos. El consum de videojocs ha crescut des del 2017 en què era del 36,5% i el 2018 que era del 39,6%.

El 2019, l’idioma de més consum en els videojocs a Catalunya va ser el castellà (63,7%), seguit de l’anglès (28,9%), a molta distància del 5,5% de la disponibilitat en català. El suport més habitual per jugar és el mòbil (69,4%) i, en segon lloc, la videoconsola (25,9%).

La DGPL disposa d’una línia de subvencions per incorporar la llengua catalana en productes tecnològics obert a les empreses del sector.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by ExactMetrics