Diumenge, juny 16, 2024
LLENGÜES DEL MÓN

Aprovada l’ortografia oficial de l’aragonès

L’Acadèmia Aragonesa de la Llengua dona llum verda a una “fita històrica”

El pla de l’Acadèmia Aragonesa de la Llengua (AAL) va aprovar el dilluns passat l’Ortografia de l’aragonès, la normativa ortogràfica oficial d’aquesta llengua. Es tracta, en paraules de l’AAL, d’una fita “històrica” que “posa fi a la situació actual de concurrència de múltiples propostes ortogràfiques per a l’escriptura de la llengua.

L’AAL va aprovar l’octubre passat un acord normatiu que, provisionalment, considerava “ús correcte” la utilització de qualsevol de les normes gràfiques preexistents fins que es publiqués la normativa ortogràfica en la qual la Institució estava treballant. Amb l’aprovació de la normativa ortogràfica oficial, queda sense efecte aquell acord.

L’Ortografia de l’aragonès ha estat elaborada per la Comissió de Grafia de l’Institut de l’Aragonès constituïda l’11 d’abril de 2022 i presidida per Ánchel Conte. La Comissió va partir de les solucions aportades per les diferents normes i tradicions gràfiques existents fins ara, així com de les propostes presentades pels acadèmics.

L’Acadèmia remarca el fet que aquesta “fita històrica” era esperada durant molts anys per la comunitat lingüística. Segons l’AAL, l’existència d’una normativa ortogràfica oficial permet establir les bases per continuar avançant en el procés de codificació de la llengua aragonesa i afavorirà una presència més gran de l’aragonès en tots els àmbits de la societat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Verified by ExactMetrics