Campanya per l’alguerès a l’escola

La Plataforma per la Llengua denuncia l’incompliment de la llei a Sardenya

La Plataforma per la Llengua de l’Alguer ha engegat una campanya per reclamar l’ensenyament en alguerès, un dret recollit en la llei del 3 de juliol del 2018 Disciplina de la política lingüística regional, que reconeix a les famílies el dret a sol·licitar l’ensenyament en la llengua de la ciutat en el moment de la inscripció a l’escola. L’entitat denuncia que aquesta opció no ha estat possible en el curs escolar present.

La campanya es vehicularà a través del web www.enalgueres.cat, en el qual tothom qui ho vulgui podrà firmar una petició i enviar-la al president de la Regió Autònoma de Sardenya, Christian Solinas. En la carta, s’exposen les xifres d’ús de l’alguerès i es remarquen les implicacions positives que té el coneixement del català en termes econòmics, turístics, comercials i culturals. Els socis i els voluntaris de la Plataforma per la Llengua han començat, a més, a recollir les adhesions davant de les escoles alguereses durant els horaris d’entrada i de sortida dels alumnes.

La delegada de la Plataforma per la Llengua a l’Alguer, Irene Coghene, va denunciar, durant la presentació de la campanya, que “un any i mig després de l’aprovació de la llei, la Regió Autònoma de Sardenya encara no ha activat els mecanismes per fer-la complir”. “Els minyons algueresos continuen privats d’un dret fonamental: conèixer la llengua de la pròpia ciutat”, va afegir.

Segons l’enquesta Els usos lingüístics a l’Alguer del 2015, el 88,2% dels algueresos entén l’alguerès, el 36,4% el sap parlar amb fluïdesa i el 8.1% l’escriu. Ell 92,3%, a més, volen que l’ensenyament de la llengua s’introdueixi definitivament a l’escola.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

LinkedIn
Share