Campanya perquè utilitzar el català en la Justícia balear no sigui “un acte heroic”

Presentació de la campanya ‘La Justícia, també en català’, dijous a Palma / GOIB

Govern, TSJIB i entitats presenten un pla per normalitzar la llengua pròpia als tribunals

El Tribunal Superior de Justícia de les Balears (TSJIB) i el govern, juntament amb altres organitzacions, han presentat aquest dijous la campanya La Justícia, també en català, destinada a promoure la llengua pròpia en l’Administració de Justícia i de fomentar el respecte dels drets lingüístics.

El president del TSJIB, Carlos Gómez, ha remarcat que “exercir un dret [el de fer servir el català] no pot ser un acte heroic, sinó un acte de normalitat i qui vulgui ha de poder fer-ho amb seguretat jurídica i confiança”. Gómez ha recordat que el dret està reconegut a la Constitució espanyola, l’Estatut d’Autonomia i la Llei Orgànica del Poder Judicial. El president del TSJIB ja s’havia compromès el maig passat, davant la Comissió d’Assumptes Institucionals i Generals del Parlament, a promoure l’ús del català en la Justícia perquè “qualsevol persona es pugui dirigir en català als jutges”. 

El pla inclou actuacions com posar cartells als jutjats en els quals s’informi del dret dels ciutadans a utilitzar el català i fer tots els tràmits en aquesta llengua. També està previst crear un web amb recursos per treballar amb normalitat en català i un diccionari jurídic.

El conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura del Govern, Miquel Company, que ha qualificat la campanya d’“històrica” pel consens que ha suscitat, ha recordat que els ciutadans tenen “dret a emprar la llengua catalana davant qualsevol administració que tengui presència a les Illes Balears” i ha expressat el compromís de l’executiu amb la llengua pròpia i amb els drets lingüístics dels ciutadans.

La iniciativa ha estat promoguda pel TSJIB, el govern, la Gerència Territorial del Ministeri de Justícia, el Col·legi d’Advocats, el Col·legi de Procuradors, el Col·legi de Graduats Socials, el Deganat dels Registradors de la Propietat, Mercantils i de Béns Mobles, el Col·legi Notarial i l’Obra Cultural Balear (OCB).

El president de l’OCB, Josep de Luis, ha destacat que “s’obre un camí de grans oportunitats per a la llengua catalana” en un àmbit, el de l’Administració de justícia, “poc permeable” a la presència del català.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

LinkedIn
Share