Castelló celebra les Normes

Centenars de persones reclamen a la plaça Major una llei d’igualtat lingüística

Centenars de persones han participat aquest dissabte en la celebració del 87è aniversari de les Normes de Castelló, que s’ha fet a la plaça major de la capital de la Plana després d’una agre enfrontament amb l’ajuntament de la ciutat, que va revocar el permís per dur a terme els actes en aquest lloc emblemàtic el 14 de desembre passat, la data prevista inicialment.

Durant la llarga jornada hi ha hagut nombroses activitats culturals i lúdiques com muixerangues, activitats infantils i els concerts de Bandits, Maluks i Pepet i Marieta i d’altres de marcar caràcter reivindicatiu com la lectura del manifest Dret al valencià, igualtat real, en què es reclama “una nova llei d’igualtat lingüística, que faça possible una convivència real i justa entre les llengües i els seus parlants, i que pose el valencià al centre, com a llengua d’acollida i de cohesió de la societat valenciana”.

La presidenta de la plataforma Castelló per la Llengua, organitzadora de l’acte, Maria Nebot, ha denunciat que “continua la vulneració dels drets lingüístics” dels valencianoparlants i ha reclamat que els funcionaris estiguin capacitats per parlar la llengua. En el mateix sentit s’ha expressat la Plataforma per la Llengua, que demana incloure la competència lingüística en valencià en el projecte de la Llei de Funció Pública Valenciana. El portaveu de l’entitat al País Valencià, Manuel Carceller, ha advertit que “ajornar el tema per a un futur reglament representa posposar el compliment del dret de la ciutadania de ser atesa en la llengua oficial en què s’expressa”.

El requisit lingüístic és objecte d’enfrontament entre les forces del govern valenciàà arran de la decisió de  la consellera de Justícia, la socialista Gabriela Bravo, d’eliminar de l’articulat del futur projecte de Llei de Funció Pública la disposició que preveu l’aplicació directa del requisit lingüístic al cap d’un any de l’entrada en vigor de la norma. 

La celebració de les Normes de Castelló, que van establir la normativització del valencià el 1932, va ser declarat Bé d’Interès Cultural l’any 2016.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

LinkedIn
Share