Cop a l’ensenyament de la llengua a Catalunya Nord

La major part de la població està a favor de l’ensenyament del català a l’escola
Foto de portada: Neonbrand / Unsplash

La suspensió de les oposicions de professors de català agreuja el dèficit de docents

Les entitats a favor del català a la Catalunya Nord estan en peu de guerra. Tot just dos dies després de la creació de l’Oficina Pública de la Llengua Catalana, a Perpinyà, es va saber que el Ministeri d’Educació francès havia suspès les oposicions de professor de català del 2020, un fet que no es produïa des de feia 26 anys. La mesura deixa en una situació encara més precària l’ensenyament del català als instituts de secundària, tal com han denunciat diversos sindicats, entitats i representants polítics en una carta oberta a la rectora de l’Acadèmia de Montpeller, el centre universitari on es formen els professors.

Alà Baylac-Ferrer, president de l’Associació per a l’Ensenyament del Català (Aplec) de la Catalunya Nord, recorda que, a hores d’ara, deu centres de secundària del territori no poden oferir l’ensenyament del català perquè no tenen cap professor de la matèria, una mancança que se suma a la de les línies bilingües de primària, on hi falten una vintena de mestres per atendre la demanda.

Baylac-Ferrer no entén el perquè de la suspensió insòlita de les oposicions de professors de català, un fet que no ha succeït “amb cap de les altres llengües”. El president de l’Aplec recorda que l’ensenyament del català té una suport molt majoritari de la gent, tal com demostren les dades de l’Enquesta d’usos lingüístics de la Catalunya Nord, del desembre del 2015, que mostren que el 80,3% dels ciutadans està a favor de l’ensenyament del català com a disciplina, el 76,1% de l’ensenyament bilingüe, i el 76,1% de l’ensenyament del català per a tots els alumnes.

Baylac-Ferrer espera que la pròxima posada en funcionament de l’Oficina Pública de la Llengua Catalana, que ara està en procés d’escollir director, contribueixi a fomentar l’ensenyament del català i a posar en marxa altres tasques de política lingüística. Mentrestant -lamenta el president de l’Aplec- el Ministeri d’Educació fa la seva sense cap “coordinació” amb l’Oficina i les entitats de la Catalunya Nord.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

LinkedIn
Share