Correctors en línia

Ignasi Oliveres i Ramon Alcoberro mostren el web Q-recte en una aula de la Universitat de Barcelona / R.G.A.

Els estudiants de Filologia de la UB dissenyen webs amb serveis que el mercat no ofereix

Quan el comú de la gent pensa en un filòleg s’imagina un professor envoltat d’adolescents que destrossen la llengua cada cop que obren la boca, un individu amorrat a l’ordinador corregint textos o un savi tancat entre les parets de l’Institut d’Estudis Catalans vetant, un cop i un altre, la paraula quiròfan al diccionari. Però, com passa en tots els camps i en totes les carreres, les sortides laborals del grau de Filologia catalana són molt més àmplies del que sembla.

Aquest és un dels arguments que hi ha al darrere de l’assignatura Lingüística aplicada catalana del segon curs del grau de Filologia catalana de la Universitat de Barcelona (UB), i que té com a treball final crear un recurs en línia que no existeixi en català. “Intentem que els estudiants vagin més enllà de les sortides tradicionals del grau i omplin un buit del mercat”, explica la professora de la matèria, Montse Sendra.

D’idees originals no n’han faltat. Hi ha alumnes que han creat un web per treballar els dialectes a l’escola; d’altres, un portal per difondre el tortosí. Un grup ha ideat un lloc web amb tests per treure’s el carnet de conduir en català i un altre, una plataforma en línia per posar en contacte correctors i petits clients. Aquests darrers, fins i tot tenen al cap fer-ne una aplicació de mòbil.

Ignasi Oliveres i Ramon Alcoberro, els creadors de Q-recte, el nom que han posat a la plataforma per a correctors i clients, estan convençuts que el seu projecte té un mercat potencial important. La idea és, d’una banda, facilitar la feina als correctors, que tindran a l’abast una plataforma per rebre encàrrecs de forma “àgil i senzilla”; i, d’una altra, eixamplar el mercat de clients a “petits usuaris” com supermercats, notaris, advocats, universitaris que presenten la tesi doctoral, bloguers, persones que fan el currículum… “Gent amb sensibilitat per la llengua que, per exemple, volen una escriptura en català” i la volen ben escrita, expliquen els creadors de la plataforma.

Per als correctors, ser presents a Q-recte suposaria tenir accés a un ventall més ampli de clients i amb unes tarifes “dignes”, cosa que molt sovint no passa en el sector, i complementar la feina que ja fan per a clients com editorials i mitjans de comunicació. Per als clients, el web els permetria tenir a un clic un servei ràpid amb unes tarifes i uns terminis perfectament estipulats. I, per al públic, menys exposició a faltes ortogràfiques, sintàctiques i gramaticals que clamen al cel.

El projecte ja ha servit per superar l’assignatura Lingüística aplicada catalana, però, ves a saber si, més endavant, els seus creadors, que es van inspirar en models com el d’Amazon i Airbnb per innovar en el seu camp, acaben fent-ne un mitjà per guanyar-s’hi la vIda. De moment -explica Sendra- tots els treballs presentats han servit perquè els alumnes es “motivin” i es “trenquin tòpics” sobre la feina dels filòlegs.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

LinkedIn
Share