Decàleg per potenciar el català en l’audiovisual

La Plataforma per la Llengua, l’Acadèmia del Cinema Català i el Clúster Audiovisual de Catalunya exigeixen mesures urgents als polítics

La Plataforma per la Llengua, l’Acadèmia del Cinema Català i el Clúster Audiovisual de Catalunya han presentat aquest dijous un decàleg de mesures perquè els partits polítics incorporin en el programa electoral amb vistes a les properes eleccions al Parlament de Catalunya. En un acte a la Filmoteca de Catalunya, les tres organitzacions han denunciat la situació precària que viu el sector i han demanat als responsables polítics que potenciïn la llengua i la cultura catalanes.

Entre les mesures que es reclamen hi ha un augment del finançament públic del sector audiovisual fins a arribar a 60 euros per ciutadà a l’any amb la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) com a motor del sector, que inclouria també plataformes digitals i de telecomunicacions. Al govern li demanen que elabori un pla per incentivar que les grans plataformes digitals s’estableixin a Catalunya i que creï un parc tecnològic audiovisual per  potenciar la internacionalització de la indústria audiovisual catalana i en català.

Els impulsors del decàleg reclamen que es recuperi un canal per al públic infantil i juvenil a la TDT, com el desaparegut 3XL, juntament amb una plataforma de continguts en línia en català. També demanen que s’estrenyi la col·laboració amb les Illes Balears i el País Valencià i es desbloquegi la reciprocitat dels canals dels diferents territoris i que es batalli per aconseguir que hi hagi uns requeriments lingüístics que afavoreixin la presència del català en l’audiovisual en la transposició de la directiva europea que s’ha de discutir al Parlament espanyol.

Pel que fa a la legislació vigent, el manifest exigeix que es compleixi la Llei del Cinema, que estipula que les empreses exhibidores tenen l’obligació d’exhibir el 50% de projeccions en català, un percentatge rebaixat al 25% pel Tribunal Constitucional. Els deures lingüístics són extensius a la circulació posterior a l’estrena en sales i caldria garantir que els films doblats o subtitulats al català s’ofereixen en aquesta llengua en les televisions i les plataformes digitals.

La iniciativa té el suport de professionals de l’audiovisual que han participat en vídeos promocionals del decàleg com el director, guionista i productor de cinema Ventura Pons, la productora i directora de l’Acadèmia del Cinema Català, Isona Passola, els autors i directors teatrals Sergi Belbel i Cristina Clemente, l’actor i director Roger Coma, l’actriu Laia Manzanares, el director editorial de Filmin Jaume Ripoll, la directora de cinema Neus Ballús, la guionista i humorista Elisenda Carod, l’escriptora i actriu Estel Solé, el productor de cinema Xavier Atance, el creador de continguts Sebi Alcantara i el CCU i tècnic de vídeo Francesc Admetlla. Els vídeos i el material de la campanya es poden trobar al web mesaudiovisual.cat, des d’on particulars i entitats es poden adherir al decàleg.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

LinkedIn
Share