Discriminació lingüística a l’Hospital de Figueres

Un metge acusa de “racista” una pacient perquè li parla en català

La Plataforma per la Llengua ha denunciat un cas de discriminació lingüística per part d’un metge de l’Hospital de Figueres que va recriminar a una pacient que se li adrecés en català. Segons ha explicat l’afectada al servei de queixes de l’entitat, el metge que l’atenia li va retreure que li parlés en català i la va acusar de racista. “Fa cinc anys que treballo aquí i no l’he après [el català], m’hi quedaré i no el penso aprendre. Soc veneçolà hispanoparlant i vostè va aprendre el castellà”, li va etzibar el metge, segons la denunciant, que, quan li va replicar que volia continuar expressant-se en català, li va respondre que “això és racisme”.

Segons explica la Plataforma per la Llengua, la pacient no estava disgustada perquè l’atenció hagués estat en castellà, sinó pel fet que el metge, a més de no entendre-la, la discriminés per parlar en la seva llengua, s’enorgullís de no parlar-la ni de tenir cap intenció d’aprendre-la i acusés l’afectada de “racista”.

La pacient va adreçar una queixa a l’Institut Català de la Salut i a l’Hospital de Figueres, que va restar importància a la queixa principal de la pacient. Segons el centre, “si el professional la va atendre en castellà va ser per facilitar la comunicació”  i poder-li “donar una millor assistència”. L’hospital admet que la legislació lingüística reconeix el dret d’expressar-se en català i “no ésser discriminat per raó de la llengua oficial que s’empra”, però addueix que els facultatius a Catalunya “tenen orígens diversos”.

La Plataforma per la Llengua considera improcedent la resposta de l’hospital i lamenta que no s’informi de si aquests fets que s’han denunciat s’han investigat. “Per què no es detalla si s’ha informat el metge en qüestió sobre els drets lingüístics dels ciutadans i si s’ha vist oportú prendre alguna mesura disciplinària? Per què no s’explica quines són les mesures preventives que es prenen per part de l’Hospital de Figueres per tal de garantir els drets lingüístics dels ciutadans?”, ha manifestat la directora de l’entitat, Neus Mestres.

La Plataforma per la Llengua ha posat en coneixement de la situació el Departament de Salut i també demana una reunió a l’Hospital de Figueres per abordar el cas i oferir-li suport per abordar aquestes situacions, amb recursos concrets, com ara protocols de gestió lingüística, plans d’acollida lingüística o formacions en sensibilització i gestió lingüística.

One thought on “Discriminació lingüística a l’Hospital de Figueres

  • 18 de setembre de 2019 at 23:34
    Permalink

    Vergonyos si anes a Nova York que pararía.
    El catalá és la nostra llengua.

    Reply

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

LinkedIn
Share