El català para el cop en les eleccions

Els partits contraris als consensos lingüístics perden els comicis espanyols i el Botànic aguanta al País Valencià

La llengua catalana ha evitat la possibilitat de caure en una situació compromesa després que els resultats de les eleccions espanyoles i valencianes de diumenge hagin donat majories a forces favorables a mantenir els consensos més bàsics en la defensa dels idiomes de l’estat diferents del castellà. Tant el PSOE, com Podem, a l’entorn dels quals s’espera que es conformi la nova majoria de govern a Espanya, són partidaris de mantenir els models lingüístics vigents en els territoris de parla catalana, mentre que al País Valencià, on hi havia, a més, eleccions les Corts Valencianes, les forces del Botànic han tornat a sumar per formar govern i continuar la tasca de recuperació del valencià.

Els bons resultats de les forces més sensibles amb la preservació de la diversitat lingüística ha arribat després d’una campanya en què el Partit Popular (PP) i Ciutadans (Cs) han tornat a utilitzar la llengua per esgarrapar vots espanyolistes a Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears, així com a la resta de l’estat. Les dues formacions havien promès que si tenien majoria al Congrés dels Diputats abolirien el model d’escola en català i prendrien altres mesures com suprimir el requisit de conèixer la llengua pròpia del territori per accedir a la funció pública.

Els resultats electorals en el conjunt dels territoris de llengua catalana no només impossibilita governs que prenguin mesures d’aquest tipus, sinó que ha reforçat les formacions polítiques que hi estan en contra. Resta oberta, però, la possibilitat que el PSOE no assoleixi cap pacte de govern amb les forces d’esquerra, nacionalistes i independentistes i busqui el suport d’Albert Rivera, que tot i que en campanya ha repetit que no facilitarà un executiu de Pedro Sánchez, no seria el primer cop que incompleix una promesa d’aquest tipus.

Tot i l’alleujament que ha suposat per a molts la jornada electoral de diumenge, la pressió dels partits espanyolistes en matèria lingüística no és previsible que afluixi. El PP ha endurit el discurs en aquest àmbit, fins i tot anant en contra de les polítiques del seu líder a Galícia, Alberto Núñez Feijoo, i Ciutadans va néixer fruit de grups que es declaren favorables al bilingüisme. Caldrà veure com entomen la pressió els socialistes. De moment, no han volgut fer un pas tan senzill com demanar l’oficialitat del català a la Unió Europea i el novembre passat es van desdir de promoure l’oficialitat de l’asturià a l’Estatut d’Autonomia d’Astúries després d’una forta campanya en contra de la dreta.

2 thoughts on “El català para el cop en les eleccions

 • 29 d'abril de 2019 at 20:00
  Permalink

  Potser que deixem de repetir tòpics sense fonament. C’s no ha estat mai a favor del bilingüisme, només a favor del castellà. De fet treballa activament per fer recular el català, arraconar-lo i esmicolar-lo.

  Reply
  • 29 d'abril de 2019 at 20:18
   Permalink

   Per això l’article parla de “grups que es declaren favorables al bilingüisme”. Gràcies pel comentari, F. Xavier Vila.

   Reply

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

LinkedIn
Share