El Termcat avala els ‘espòilers’ i els ‘trols’

El DOGC publica més de 500 termes catalans nous

El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) ha publicat aquest dilluns 510 nous termes catalans normalitzats pel Consell Supervisor del Termcat durant l’any 2018 i el primer trimestre de 2019. Entre les paraules acceptades pel centre de terminologia n’hi ha de molt comunes en la parla popular com espòiler, per al qual el Cercaterm ofereix quatre definicions diferents en funció de les àrees temàtiques; trol, youtuber i ciberassetjament.

Bona part dels nous termes provenen del camp de la informàtica, les xarxes socials i l’audiovisual, un àmbit que els darrers anys ha proporcionat un gran nombre de termes a analitzar als lingüistes amb la irrupció de nous canals de comunicació i de plataformes de continguts. L’actualització del Termcat ha inclòs termes com pesca de credencials, phishing en anglès, piulada (referida als missatges a Twitter), tuit, youtuber i youtubera.

També hi ha termes nous en el camp de la meteorologia, els sistemes d’informació, l’empresa i el màrqueting, la sexualitat, la zoologia, la bioètica, les ciències de la salut, la botànica, la sociologia i la política.

La tasca del Termcat en la regulació de termes molt presents en la societat, molt sovint provinents de l’anglès, contriibueix a normalitzar i posar criteri en una llengua farcida de neologismes. La nova actualització del Termcat ajuda, a més, els mitjans de comunicació i altres actors a descriure fenòmens de la societat com la gestació per substitució, que el Cercaterm dona per bona en lloc de la popular ventre de lloguer, un “concepte que se sol rebutjar perquè es considera poc precís i connotat negativament”. En el cas del màrqueting, camp que tendeix a l’abús dels anglicismes, el Termcat ha normalitzat paraules com brànding o construcció de marca, cercatendències i economia col·laborativa. Al DOGC també hi és un terme reivindicat per molts filòlegs com empoderament o apoderament.

En el terreny de la sexualitat, en la línia del diccionari de la sexualitat i l’erotisme que va presentar l’any passat, el Termcat ha normalitzat termes com BDSM, brollada, pèting, poliamor i ressaca sexual.

Les fitxes completes de tots aquests nous termes són consultables al web del Termcat, a través de la Neoloteca i el Cercaterm.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.