El valencià, residual a la ciutat de València

El Baròmetre Municipal revela que només l’1,3% dels parlants té el català com a llengua habitual

El valencià té una presència pràcticament residual a la ciutat de València, si més no, pel que fa al seu ús social. Així es desprèn del darrer Baròmetre Municipal d’Opinió Ciutadana, que situa en només un 1,3% el percentatge de ciutadans que diuen tenir aquest idioma com a llengua habitual, una proporció molt inferior a la del castellà (76,5%) i, fins i tot, a la de persones que parlen habitualment atres idiomes (4,3%). Un 17,9% dels enquestats afirmen que parlen, indistintament valencià i castellà.

La dada contrasta amb el percentatge de ciutadans de la capital valenciana que saben parlar valencià, que ha passat del 8,3% de 1995 al 26,1% del 2015, segons remarca Vicent Anyó, cap del Gabinet de Normalització Lingüística de l’Ajuntament de València. “El coneixement del valencià ha augmentat molt gràcies a l’esforç que s’ha fet en l’ensenyament, però eixe esforç no es reflecteix en l’ús”, explica Anyó, que remarca que hi ha “molta feina a fer” en aquest àmbit.

Anyó recorda que la majoria de les tasques a fer per augmentar l’ús social del valencià “no depenen de l’Ajuntament” i posa com a exemple l’entrada en vigor del requisit lingüístic del valencià a l’administració, una qüestió que, a hores d’ara, està encallada. “És una qüestió fonamental. Fins que tot el personal no domini les dues llengües oficials tindrem un problema”, subratlla el responsable de Normalització Lingüística.

Anyó admet, però, que el consistori sí que té competències en altres àmbits i destaca la importància de “prestigiar la llengua” amb fets com que “els càrrecs públics la utilitzin” i fer campanyes de sensibilització en l’àmbit del comerç.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

LinkedIn
Share