Els accents, la creu de l’ortografia

L’accentuació és la falta més comuna dels estudiants, segons un estudi de Dictapp

L’accentuació és, de llarg, la falta més habitual dels estudiants catalans des del cicle superior de primària fins a la universitat, segons un estudi sobre 80.960 dictats fets amb l’aplicació web Dictapp els dos darrers cursos. L’accentuació general és la falta més comesa pel 43,4% dels estudiants, seguida dels accents diacrítics, amb un 41,4%, i de la vocal neutra, amb un 35,5%.

La tipologia de faltes canvia a mesura que els alumnes es fan grans i, si al primer cicle de primària l’accentuació general fa anar de corcoll al 61,3% dels alumnes per als quals aquest és l’error més freqüent, al batxillerat i a la universitat el principal maldecap dels joves són els accents diacrítics (el 33,4% de les faltes més comeses), seguits dels accents oberts o tancats (28,6%).

Xavier Breil, director general de Dictapp, creu que l’aplicació web que ha creat pot contribuir a millorar l’ortografia dels estudiants perquè permet una feina “més enfocada, més eficient i amb un diagnòstic més personalitzat” que l’ensenyament tradicional de l’ortografia, basat en dictats en paper. “Amb el Dictapp tens un retorn immediat i els alumnes i els professors de seguida veuen quins són els dos, o  tres o quatre aspectes en els quals fan més faltes”, explica Breil, professor de català que va veure clar que, a diferència del paper, “una màquina podia classificar ràpidament” les faltes dels alumnes.

Els alumnes estan més motivats amb aquesta eina, que ha tingut una bona acollida entre els docents i que podria complementar-se amb una altra que ataqui el problema dels pronoms, “en vies d’extinció”, lamenta Breil. De moment, estan centrats en l’ortografia i, especialment, l’accentuació, un camp en què l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) ho ha posat més “fàcil” als alumnes amb la supressió de gairebé tots els accents diacrítics. De fet, el Dictapp ja fa temps que s’ha adaptat a la nova normativa i compta com a falta els accents diacrítics  que no estiguin en la llista de les quinze excepcions establerta per l’IEC. Per a l’aplicació no hi ha moratòria que valgui.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

LinkedIn
Share