Els youtubers valencians estrenen portal

Rosella Espinós, creadora de Valentubers, en un vídeo de ‘No hi havia a València’

El web es proposa normalitzar la llengua a Youtube

Els youtubers valencians estan d’enhorabona. Des d’aquest dilluns disposen d’un web, valentubers.com, renovat i dissenyat per l’estudi Grafema gràcies a la col·laboració de la Plataforma per la Llengua del País Valencià.

Valentubers va néixer al setembre de l’any passat de la mà de Rosella Espinós, aleshores estudiant d’últim curs de Periodisme de la Universitat de València (UV), que va crear aquest portal després que un professor demanés als alumnes que creessin una revista. Espinós explica al Diari de la llengua que ella ja era “valentuber”, una paraula que es va inventar per “juntar valencià i Youtube”. Espinós tenia un canal a Youtube, anomenat No hi havia a València, i, per tant, ja sabia “què significava fer vídeos en valencià”. A més, “tenia contacte amb la resta de gent que feia vídeos a Youtube en valencià”, afegeix.

Això i la demanda del professor de la UV la va empènyer a crear la revista digital, una publicació a la qual, de seguida, es van oferir a ajudar la Plataforma per la Llengua i l’Associació Ciutadania i Comunicació (Acicom).

L’objectiu del portal -explica la seva impulsora- és “difondre tots els canals de Youtube en valencià perquè el valencià no pot quedar-se enrere en la comunicació, que canvia com l’energia: de forma!”. El següent pas és “arribar als instituts i a les universitats”, on hi ha el públic potencial dels youtubers en valencià.

Espinós remarca que, en comparació amb altres llengües com el castellà i l’anglès, el català està en “desavantatge”. “No per falta de ganes ni d’ il·lusió ni perquè els valentubers no s’ho treballin, sinó perquè continuem sent una llengua minoritzada dins d’un entorn lingüístic difícil”. “Un dels objectius de valentubers és poder ajudar a visibilitzar i normalitzar la nostra llengua”, assenyala.

Fins ara, bona part dels youtubers que feien vídeos en català s’aplegaven en el portal Youtubers.cat, amb qui Valentubers.com col·labora. De fet, hi ha youtubers que són als dos webs. Amb el portal valencià, Espinós i les entitats que li donen suport fan una aposta per la proximitat. “Valentubers és la revista dels youtubers valencians, del territori valencià”, resumeix la seva creadora.

2 thoughts on “Els youtubers valencians estrenen portal

 • 6 d'octubre de 2019 at 11:16
  Permalink

  Si la vostra actuació és noble i sincera, que segur que ho serà, m’encantarà seguir les vostres activitats en favor del valencià Jo també el parlo i l’escric. Ho vaig haver d’aprendre d’incògnit a partir dels quaranta anys i em sento solidari en la vostra i nostra llengua. Una forta abraçada plena de complicitat.

  Reply
 • 4 de desembre de 2021 at 0:22
  Permalink

  Gràcies pel nou canal, estic content de que per fi lluitem per protegir i normalitzar la nostra llengua, jo el vaig aprendre a l’escola, sóc originari d’un Poblet de la Canal de Navarrés on es parla castellà, però quan poquet a poquet vaig anant descobrint l’història del nostre país mi vaig donar compte de la manipulació i repressió espanyola. Visca el País Valencià lliure hauríem de posar en pràctica l’esperit dels almogàvers ¡¡¡ desperta ferro !!!.

  Reply

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

LinkedIn
Share