Espanya es desentén del cinema si no és en castellà

L’Estat no ha destinat ni cinc a les pel·lícules en altres llengües els darrers set anys

El govern espanyol ha reconegut, en una resposta parlamentària al Congrés dels Diputats, que no ha destinat ni un euro a la producció, promoció i distribució de pel·lícules en llengües cooficials diferents del castellà en els exercicis del 2013 al 2019. La resposta a la petició del diputat d’EH Bildu al Congrés Jon Inarritu és, segons explica al Diari de la llengua el legislador basc, un incompliment de l’obligació del Ministeri de Cultura de promoure totes les llengües cooficials.

“El govern espanyol, que tant s’omple la boca amb el compliment de la legalitat, no ha complert la seva pròpia llei”, denuncia Inarritu, que explica que, més enllà de la resposta parlamentària, no ha rebut cap explicació de l’incompliment. “Em van dir que es tractava d’una matèria aliena al control del govern perquè feia referència a la gestió d’un altre govern [el del PP]”, explica el diputat.

La resposta oficial, però, ha “deixat en evidència” el menyspreu de l’Estat per les llengües diferents del castellà i aplana el camí per sol·licitar que es facin les aportacions que pertoquen, incloses les que s’han deixat de fer aquests set anys. “Alguns parlen molt de la pluralitat, però quan es mira la lletra petita passen coses com que els cossos de seguretat et multen per no parlar-los en castellà”, assenyala Inarritu.

El diputat d’EH Bildu recorda que, un cop es retorni a l’activitat normal després de la crisi del coronavirus, el govern espanyol haurà de fer uns nous pressupostos i allà es veurà si inclouen “les partides en base a la normativa actual”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

LinkedIn
Share