Front comú de les llengües minoritzades a París

Manifestació al davant de la Prefectura, a Perpinyà / Foto: APLEC Foto de portada: La Bressola (@LaBressola)

Centenars de persones es manifesten a la capital francesa i desenes a Perpinyà per exigir els drets lingüístics

Centenars de persones s’han aplegat aquest dissabte a París, convocats per la Federació per a les llengües regionals a l’Ensenyament Públic (Flarep), per exigir al govern francès respecte per a les llengües minoritzades, històricament maltractades a l’Estat francès i que, darrerament, s’han vist encara més amenaçades per la reforma del ministre d’Educació, Jean-Michel Blanquer, que ha retallat el finançament i les hores lectives de les dites “llengües regionals”.

Sota el lema Perquè visquin les nostres llengües, escrit en diversos idiomes, els manifestants han denunciat que la reforma de l’ensenyament secundari ha provocat una davallada dràstica d’alumnes en idiomes diferents del francès, que ha arribat fins al 70% en algunes classes. Les entitats de defensa de les llengües reclamen l’extensió de l’ensenyament immersiu en els idiomes amenaçats i han fet una crida a rebel·lar-se contra les polítiques “lingüicides” del govern francès.

Diverses entitats de defensa del català de la Catalunya Nord han participat en la manifestació de París i els que no s’hi han pogut desplaçar han expressat el seu rebuig a les polítiques del govern francès a Perpinyà. Prop d’un centenar de persones s’han aplegat al davant de la Prefectura per reclamar l’obertura de línies de català a totes les escoles i liceus de la ciutat.

L’Associació per a l’ensenyament del català (APLEC) recorda que, arran de la reforma Blanquer, el nombre d’hores i de mestres de català ha caigut “en picat”. Les entitats de la Catalunya Nord ja fa temps que estan mobilitzades en defensa del català i han aconseguit alguna victòria parcial com el manteniment de les oposicions de professors de català, el Certificat d’Aptitud del Professorat d’Ensenyament de Segon grau de català (CAPES), que havien estat suspès, unilateralment pel govern francès després de 26 anys en funcionament.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

LinkedIn
Share