Ja es pot triar el neologisme de l’any

Els deu candidats a neologisme del 2019

Deu paraules i locucions competeixen per entrar al diccionari normatiu

L’Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) han engegat aquest dimarts el procés per participar en la tria del neologisme de l’any 2019, una iniciativa semblant a la que duen a terme mitjans i institucions d’altres llengües i que aquí es fa des del 2014.

Sorgit de l’Observatori de Neologia de la UPF, el projecte proposa una sèrie de paraules d’ús comú en la vida quotidiana que no estan incloses en el Diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans (DIEC) o bé hi són amb un altre significat. El mot guanyador serà candidat a formar part del diccionari normatiu.

La guanyadora de l’any passat, sororitat (la relació de solidaritat entre dones basada en motius socials, ètics i emocionals), no apareix, de moment, al diccionari normatiu, però sí que hi és la vencedora del 2017, cassolada, en l’accepció de “manifestació de protesta consistent a fer repicar cassoles o altres atuells metàl·lics percudint-los insistentment”. 

Les paraules o locucions candidates d’aquest any reflecteixen, com en les anteriors edicions, els moviments de la societat. En aquesta ocasió, les aspirants són animalista, emergència climàtica, exoplaneta, mena, pactòmetre, residu zero, trap, umami, vermuteria i xipar. Els guanyadors dels anys anteriors van ser estelada (2014), dron (2015), vegà-ana (2016), cassolada (2017) i sororitat (2018).

La votació es pot fer a través d’aquest formulari fins al 15 de desembre. L’endemà es farà públic el neologisme del 2019.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

LinkedIn
Share