La llengua a la sanitat balear, als llimbs

El TSJIB anul·la el decret que regula el català i l’OCB hi veu una “oportunitat” pels drets lingüístics

El Tribunal Superior de Justícia de les Balears (TSJIB) ha anul·lat el decret llei del govern que establia quin era el nivell de català necessari per al personal de la sanitat pública en considerar que la norma és contrària a dret. El TSJIB ha estimat el recurs del sindicat de funcionaris CSIF, que adduïa que el decret era discriminatori en l’accés igualitari a l’ocupació pública.

El text anul·lat deia que qualsevol aspirant podia ser admès en els processos de selecció públics, al marge de quin fos el seu nivell de català, i obtenir una plaça. Tot i això, introduïa l’obligació d’acreditar el nivell requerit de català en un termini màxim de dos anys després de l’obtenció de la plaça. El personal que no acredités el nivell requerit mantindria la plaça, però perdia el dret de participar en procediments de mobilitat o accedir a drets econòmics de la carrera professional.

El tribunal considera il·legal privar als treballadors del dret a la carrera professional i veu “desproporcionat” que es restringeixi el dret a la mobilitat, tot i que veu “constitucionalment lícit” que el govern exigexi “un cert nivell de català” com a requisit per accedir a la funció pública.

La sentència suposa un revés per al govern balear que amb el decret, aprovat el març del 2018, buscava un equilibri entre la necessitat de garantir l’atenció en català dels pacients i les reticències d’alguns sectors de la professió mèdica i dels partits de dreta. L’executiu traslladarà la sentència als seus serveis jurídics aquest dimarts i preveuen recórrer-la davant el mateix TSJIB o del Tribunal Suprem.

El pronunciament del tribunal ha estat rebut de forma desigual pels partits polítics. Les formacions de dreta han celebrat que la Justícia hagi tombat el “nyap” del govern i han aprofitat per exigir la supressió del requisit lingüístic de la Llei de Funció Pública.

Per a l’Obra Cultural Balear (OCB), en canvi, la sentència del TJIB és una “oportunitat immillorable perquè el govern rectifiqui i aprovi el decret que hauria d’haver aprovat el 2018, és a dir, un decret coherent amb la Llei i que, per tant, faci que la llengua catalana sigui un requisit d’accés a la funció pública sanitària”. Segons l’OCB, la sentència deixa clar que el català no pot no ser requisit d’accés en una parcel·la de l’Administració pública sense que es modifiqui la Llei de Funció Pública, que recull el requisit lingüístic.

L’entitat remarca que la sentència reconeix “el dret constitucional dels ciutadans a ser atesos en català”, a “dirigir comunicacions en català i a rebre contestació en català”. L’OCB demana al govern que “aprofiti l’oportunitat per rectificar, no presenti recurs de cassació davant el Tribunal Suprem i en el proper consell de Govern aprovi un nou decret que estigui d’acord amb la Llei de Funció Pública, és a dir, que marqui, amb criteris de proporcionalitat, els requisits lingüístics que han de complir els que vulguin accedir a un lloc a la Sanitat pública”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

LinkedIn
Share