La policia admet “excés de zel” en la denúncia a un ciclista per parlar-los en valencià

Jafet Pinedo, a la sortida del jutjat, a Elx / Plataforma per la Llengua

El repartidor d’Elx i els agents acorden evitar el judici

Els dos agents de la Policia Nacional espanyola que van denunciar el repartidor JafePinedo per haver-se adreçat a ells en valencià a Elx han admès que van actuar amb un “excés de zel” quan van identificar i traslladar a la comissaria el ciclista. Segons ha informat La Plataforma per la Llengua, que ha prestat assistència jurídica a Pinedo, el judici fixat pel dimecres passat no es va arribar a fer, ja que les dues parts van arribar a un acord per evitar-lo. Tant els policies com Pinedo van entrar a la sala i van parlar amb la jutgessa, però la vista no es va celebrar perquè Pinedo va retirar l’acusació contra els agents després que els aquests reconeguessin haver actuat amb un “excés de zel”.

Els policies no van demanar “perdó” públicament, però sí que “d’alguna manera van reconèixer que la seva actuació no va ser del tot adequada”. Pinedo va retirar l’acusació, de manera que els dos agents seran absolts. La Plataforma per la Llengua ha remarcat que, durant la vista judicial, Pinedo “va exercir els seus drets lingüístics, es va expressar en valencià i va demanar la redacció de la sentència en la llengua pròpia del país”.

Els fets van succeir el 20 de juliol passat quan Pinedo anava en bicicleta per lliurar una comanda. El repartidor va haver d’avançar dos cotxes que ocupaven el carril bici i que, segons va explicar, no mostraven “distintius policials”. El ciclista va retreure el fet als ocupants dels vehicles dient-los: “En bon lloc esteu”, moment en què aquests es van identificar com a policies.

Segons Pinedo, els agents el van insultar, el van increpar per haver-los parlat en valencià i el van dur a la comissaria. La policia sosté, en canvi, que l’home es va negar, de forma reiterada, a ser identificat, fet que Pinedo nega. L’acta policial admet que van dur el ciclista a la comissaria, entre altres coses, per haver-s’hi adreçat “parlant en valencià, tot i que els agents li van demanar que parlés en castellà”.

L’advocat de Pinedo va interposar una denúncia per abús de poder, detenció indeguda, agressions verbals i denúncia falsa que el Jutjat d’Instrucció número 5 d’Elx havia de dirimir el 24 de juliol en una sessió que es va ajornar perquè els agents no van comparèixer. 

La Plataforma per la Llengua ha sol·licitat una entrevista a la subdelegada del govern central a Alacant, M. Araceli Poblador, per demanar-li que es paralitzi la multa policial contra Pinedo, que continua la tramitació administrativa. L’entitat considera necessària la realització de cursos de coneixement bàsic de la llengua pròpia per als policies i que es compleixin les normes d’actuació policial vigents, que inclouen respectar els drets lingüístics.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

LinkedIn
Share