La Xina endureix la repressió lingüística

Un grup de persones de la comunitat uigur, a Xinjiang / Foto: Creative Commons

El govern xinès arracona el tibetà, l’uigur i el mongol de l’ensenyament a l’escola

El govern de la Xina ha endurit els darrers mesos la repressió contra les llengües diferents del xinès mandarí, especialment pel que fa l’ús en l’ensenyament reglat. L’última mostra d’aquesta creixent hostilitat és l’anunci del cap de la Comissió d’Afers Legislatius del parlament xinès, Shen Chunyao, que ha anunciat que les normes locals que permeten l’ús de llengües minoritzades a l’escola són “incompatibles amb la Constitució xinesa.

Així ho ha denunciat l’organització de defensa dels drets humans Human Rights Watch (HRW), que recorda que, durant l’època reformista dels anys vuitanta les minories podien estudiar en la seva llengua materna. L’arribada de Xi Jinping al poder, la dècada passada, ha suposat un gir cap a una assimilació de les diferents cultures del país a la comunitat Han, que suposa prop del 90% de la població de la Xina.

En l’anomenada “educació bilingüe” del Tibet, el govern ha ordenat que els alumnes, des de l’escola bressol, facin l’ensenyament en mandarí i deixa el tibetà com una assignatura. Els activistes que es revolten contra aquesta política -assenyala HRW- són sovint empresonats.

Una altra comunitat víctima de la repressió del règim és la dels uigurs, a la província de Xinjiang, de majoria musulmana. Segons publica Radio Free Asia, el govern de Pequín ha eliminat la llengua uigur de l’ensenyament en aquesta regió, tot i que les mateixes lleis xineses garanteixen, en teoria, l’escolarització bilingüe. Radio Free Asia explica que uns responsables educatius de la zona han informat els pares del comtat de Kelpin que ja no es fan classes en uigur a les escoles i instituts de la regió, sinó en la “llengua nacional”, el “xinès mandarí”.

Les noves disposicions del govern xinès arriben mesos després que hi hagués a la regió autònoma de Mongòlia Interior un seguit de manifestacions sense precedents contra la pretensió de Pequín de substituir, de forma progressiva, el mongol pel mandarí com a llengua vehicular de les escoles.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

LinkedIn
Share