L’advocacia alerta de la situació marginal del català als jutjats

Font: Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya

Demana suport a la judicatura per revertir la caiguda de sentències en la llengua pròpia

El Consell de l’Advocacia Catalana ha alertat aquest divendres de la situació gairebé testimonial que viu el català a la judicatura, on el nombre de sentències en la llengua pròpia del país ha caigut de forma accelerada els darrers anys.

“En deu anys hem passat del 17% al 8%, en una tendència a la baixa que es repeteix cada any”, ha constatat el president de la Comissió de Llengua del Consell, Joan Riera. “Ens preocupa que en aquest poc temps l’ús del català a la justícia hagi assolit uns nivells que el situen en la marginalitat. Sortir-ne és un deure que ens obliga a totes les parts”, ha afegit Riera.

Riera ha fet aquestes declaracions en la X Jornada sobre l’ús del català a la justícia que, sota el títol Drets lingüístics als jutjats: incompliment o desconeixement?, ha analitzat l’ús’escàs del català en l’àmbit judicial i ha proposat fórmules per revertir el fenomen.

Segons dades del Departament de Justícia, el percentatge de sentències en català ha tingut una davallada dràstica els darrers anys fins a passar del 16,77% de l’any 2007 al 7,7% del 2018. La disminució ha estat desigual arreu del territori de Catalunya. Als jutjats de Girona i el seu territori, que és el lloc on més sentències en català hi va haver, el percentatge del 2018 no va arribar ni al 15% (14,4%).

Riera assegura que “des de l’advocacia posem eines i recursos per facilitar que els lletrats utilitzin el català i duem a terme una estratègia conjunta amb el Departament de Justícia i la Direcció General de Política Lingüística”, però reconeix que “amb els resultats a la mà és evident que cal fer nous passos endavant i, sobretot, guanyar majors complicitats”. Per aquesta raó, el president de la Comissió de Llengua del Consell de l’Advocacia Catalana demana “una major implicació i suport de la judicatura”. Cal “conscienciar jutges i magistrats perquè la seva implicació és estratègica per aconseguir revertir aquesta tendència”, afegeix.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

LinkedIn
Share