L’entorn digital de la Generalitat, en català

El govern de Catalunya reforça l’ús de la llengua en la contractació de productes i serveis

El govern català ha aprovat un paquet de noves mesures per impulsar l’ús de la llengua pròpia en l’àmbit digital per mitjà de la contractació pública de productes i serveis que estableixen que el català sigui la llengua de funcionament de les pantalles digitals i els elements d’assistència de veu dels productes i serveis tecnològics contractats per la Generalitat, així com els manuals d’instruccions i les informacions de difusió que acompanyin aquests productes i serveis, segons ha anunciat aquest dimarts la Direcció General de Comunicació.

En el cas de productes o serveis que integren tecnologia digital i que s’adrecen a la resolució d’incidències i a l’atenció a les persones que en són clientes i usuàries, la informació haurà d’estar disponible almenys en català, tant oralment com per escrit, al marge d’altres llengües que hi pugui haver com el castellà o l’anglès. Les empreses contractistes hauran de garantir, a més, que es poden relacionar en català amb l’administració i amb els clients i usuaris dels serveis per a la qual cosa el personal haurà de poder atendre de manera fluïda en català.

L’acord també preveu que en els dispositius, programes o sistemes que permetin a la persona usuària definir la configuració de la llengua (navegadors, sistemes operatius, aplicacions informàtiques, etc.) es proporcionin, per defecte, configurades en català.

Les mesures aprovades pel govern fan referència també a altres àmbits com les màquines de venda de productes (begudes, entrepans, etc.) i determinen que els productes que s’hi ofereixen han d’estar etiquetats almenys en català. Pel que fa a la toponímia, l’acord es proposa garantir l’ús de la toponímia oficial, que s’haurà de mostrar en la seva única forma oficial, catalana o aranesa.

L’administració només acceptarà ofertes que no compleixin aquests requisits en casos excepcionals, si no hi ha al mercat productes o serveis que puguin acomplir els requisits de disponibilitat lingüística en català o aranès.

Les noves clàusules lingüístiques pretenen estimular que el català s’estengui progressivament en àmbits com els sistemes de control de dispositius mitjançant la veu, les aplicacions amb geolocalitzadors i altres tecnologies digitals que la Generalitat contracta habitualment.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

LinkedIn
Share