Les universitats deixaran de fer en castellà les assignatures que s’ofereixen en català

Estudiants a l’edifici històric de la Universitat de Barcelona

El Consell Interuniversitari de Catalunya acorda impulsar la “llengua docent i d’ús normal” del país davant les queixes dels estudiants

Les universitats catalanes s’han compromès, en un acord aprovat a la Junta del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC), integrada per representants del govern i de les dotze universitats, a garantir el respecte a la llengua que consta a les assignatures que cursen els universitaris, una mesura reivindicada per molts universitaris i sindicats d’estudiants. En el document subscrit per les universitats, a proposta de la Comissió de Política Lingüística, els centres d’educació superior es declaren “plenament compromesos” amb l’impuls i el foment del català com a llengua docent i administrativa d’ús normal i majoritari al sistema universitari de Catalunya.

L’acord estableix que les universitats es comprometen a mantenir la llengua de docència indicada en els plans i guies docents dels estudis oficials per garantir els drets lingüístics dels estudiants i dels professors. En cas que, per causes excepcionals  justificades, s’hagi de canviar la llengua de docència inicialment prevista, les universitats estan obligades a informar l’estudiant amb prou antelació i, si és possible, oferir-li alternatives. El CIC recorda que si es produeix una situació anòmala en què els estudiants consideren que s’han vulnerat els seus drets lingüístics, les universitats disposen de reglaments d’usos lingüístics i de protocols per donar-hi resposta.

L’acord arriba després que els darrers mesos s’hagi multiplicat el nombre de queixes d’estudiants perquè s’imparteixen en castellà assignatures de graus i màsters que s’havien ofert en català. El malestar per la discriminació lingüística s’ha traduït aquest mes amb la firma d’un Compromís contra la Crisi Educativa, impulsat per les assemblees de facultat de les universitats dels Països Catalans que reclama, entre altres coses, “un pla de xoc pel català contra l’emergència lingüística”. Els estudiants demanen que es garanteixi “la totalitat de la docència en català en un període de tres anys” i que, mentrestant, “es compleixin les guies docents”.

Tot i l’allau de queixes que hi ha hagut els darrers mesos a les xarxes socials per les discriminacions lingüístiques a les universitats, el CIC assegura que les reclamacions rebudes han afectat “només un percentatge molt petit dels milers d’assignatures que s’imparteixen en català a les universitats” i que “la llengua catalana té avui dia un ús majoritari a la docència universitària”. Segons aquest organisme, les darreres dades mostren un increment del 18,6% de les assignatures impartides en llengua catalana a les set universitats públiques catalanes respecte a cinc anys abans (16.122 al curs 2014-2015; 19.128 al curs 2018-2019).

One thought on “Les universitats deixaran de fer en castellà les assignatures que s’ofereixen en català

  • 7 de maig de 2021 at 14:29
    Permalink

    Ja es hora!

    Reply

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

LinkedIn
Share