L’IEC i el Senat espanyol acorden afavorir la diversitat lingüística

El conveni contrasta amb la prohibició d’utilitzar amb normalitat el català a la cambra alta

El president del Senat espanyol, Ander Gil, i la presidenta  de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), Teresa Cabré, van signar dimarts a la cambra alta estatal un conveni de col·laboració entre les dues institucions per afavorir el pluralisme lingüístic. L’acord preveu que el Senat i l’IEC col·laborararan en una exposició que doni a conèixer el patrimoni lingüístic i cultural de l’Estat i en l’organització, conjuntament amb les altres acadèmies de llengües oficials, del Dia Europeu de les Llengües el 26 de setembre.

El conveni, que té una durada de quatre anys i es pot prorrogar anualment fins a quatre més, planteja també l’edició de publicacions conjuntes i l’ús recíproc dels arxius, biblioteques i fons documentals. Entre altres coses, el Senat podrà sol·licitar a l’IEC assessorament en els processos de selecció d’intèrprets i traductors de català i castellà.

Gil va destacar que “el pluralisme lingüístic està recollit i emparat en la Constitució i és un patrimoni que pertany a tothom i que a tots correspon preservar” i va demanar que aquest “valor social i cultural” no es converteixi “en una arma llancívola”. Cabré va remarcar que la pluralitat lingüística de l’Estat espanyol és una “riquesa i no un obstacle”. “Accions com aquest conveni afavoreixen la convivència i la cohesió entre organismes de l’Estat i les comunitats autònomes”, va afegir. 

L’acord entre les dues institucions arriba dies després que la portaveu del PSOE al Senat, Eva Granados, rebutgés permetre l’ús generalitzat a la cambra alta. En una entrevista a Europa Press, Granados va argumentar que això aniria contra “la immediatesa del debat” i que ja hi ha una llengua, el castellà que “uneix” tots els ciutadans.

El Senat permet l’ús de les llengües oficials diferents del castellà en la Comissió General de les Comunitats Autònomes i en el debat de les mocions.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

LinkedIn
Share