Mor Rafael Ninyoles, referent de la sociolingüística catalana

‘Conflicte lingüístic valencià’ és la seva obra més coneguda

La tesi sobre el conflicte lingüístic valencià és el seu principal llegat

Rafael Lluís Ninyoles Monllor, considerat un dels pares de la sociolingüística catalana, s’ha mort aquest divendres, a 76 anys. Ninyoles (València, 1943), va destacar, juntament amb Lluís Vicent Aracil, per combatre la tesi del bilingüisme i contraposar-la als conceptes de diglòssia, conflicte lingüístic i autoodi com a explicacions a la situació del català respecte del castellà, especialment al País Valencià.

El sociòleg, un dels grans referents en la investigació sobre l’ús del valencià, va ser professor de Sociologia a la  Universitat de València (UV), a la Universitat d’Alacant (UA) i va treballar a la Generalitat Valenciana i a la Diputació de València.

Llicenciat en Dret i doctorat en Sociologia, Ninyoles va col·laborar amb nombrosos mitjans de comunicació i va escriure més d’una desena de llibres en català, castellà i anglès entre els quals destaca Conflicte lingüístic valencià (1969) en el qual plantejava la necessitat que la llengua faci determinades funcions socials per garantir-ne la supervivència.

La tasca de Ninyoles va ser reconeguda el 2018, any en què l’Acadèmia Valenciana de la Llengua li va atorgar la Medalla d’Or pel seu treball docent i el llegat científic en valencià.

La mort del sociolingüista ha commocionat el món cultural valencià i els lingüistes d’arreu dels Països Catalans, que han expressat la pesantor per aquesta pèrdua. El conseller d’Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, ha destacat, en una piulada a Twitter, que Ninyoles era un “referent de la sociolingüística en l’àmbit internacional i pare de la sociolingüística valenciana” i ha recordat que la seva conselleria continuarà “potenciant el seu ric llegat amb estudis sobre la llengua mitjançant la col·lecció que porta el seu nom”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

LinkedIn
Share