Cibervoluntaris lingüístics

Les parelles lingüístiques virtuals estenen la pràctica del català oral arreu del món

El català és una llengua acostumada a passar penúries de tota mena i, segurament, per això mateix té un nombre molt gran d’activistes disposats a defensar-la allà on calgui. Un dels programes de foment del català més conegut és el Voluntariat per la llengua (VxL) que aquest any celebra el quinzè aniversari.

Des de la seva creació l’any 2003, el programa de la Direcció General de Política Lingüística gestionat el Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL), ha acollit més de 125.000 parelles lingüístiques i, a la vista de la demanda d’aprendre català a través d’aquesta modalitat informal i propera, l’any passat es va estrenar la modalitat virtual del programa. El funcionament és, bàsicament, el mateix que el del programa presencial: creació d’una parella lingüística formada per un voluntari que parla català i un aprenent que en vol millorar la fluïdesa. Generalment, es troben un cop a la setmana a una hora convinguda pels dos i xerren. La diferència és que, en lloc de fer-ho en un cafè, parc o a casa d’un d’ells, ho fan a través del mòbil, la tauleta o l’ordinador amb una videoconferència.

La idea d’engegar la modalitat virtual va sorgir en detectar-se que molts participants del Voluntariat per la llengua, tant voluntaris com aprenents, i alumnes de la plataforma d’aprenentatge del català Parla.cat que viuen fora de Catalunya, volien participar del programa de parelles lingüístiques i no ho podien fer. També es va tenir en compte la situació de moltes persones que, tot i viure a Catalunya, no els anava bé desplaçar-se per qüestions de feina o de lloc de residència. La posada en marxa de la modalitat virtual va trencar aquestes barreres.

El mateix any que es va engegar el projecte ja es van formar 224 parelles lingüístiques virtuals amb voluntaris inscrits de tretze països diferents de l’estranger i de quatre comunitats autònomes i aprenents de 22 països i onze territoris diferents de l’Estat espanyol. Tot i que hi ha parelles de tot tipus, hi predominen els voluntaris d’entre 18 i 29 anys i els aprenents d’entre 30 i 39. La majoria són dones i els joves mostren més interès, en termes relatius, per la modalitat virtual que per la presencial.

La Conchi Frediani és una voluntària veterana de les parelles lingüístiques. Dona poliglota, de mare andalusa i pare italià, s’hi va apuntar el juny del 2010 i ja ha tingut 33 parelles. Al principi, totes eren presencials, però quan es va posar en marxa la modalitat virtual s’hi va abocar de ple.

Tot i que ja fa anys que es va jubilar, la Conchi no para quieta. Quan no és a l’esplai tocant el piano fa classes de francès i italià a casa i ara s’estima més continuar la seva tasca lingüística des de l’ordinador de casa. “Em vaig trobar amb algunes parelles molt informals que arribaven tard a les cites i això em molestava perquè el meu temps és valuós”, explica la Conchi. Ara ajuda que la gent “parli bé el català” a través d’Skype.

La Conchi Frediani

Té parelles de tota mena: una coreana que viu a Madrid i aprèn català perquè li agraden els idiomes (parla entre d’altres italià i finès), una canadenca que vol ser professora de català a la Universitat d’Ottawa i una dona d’un poble del País Basc i que té una parella catalana que viu a Vic. La Conchi adapta el tema de conversa als interessos de cada parella. “Amb el Javier, que és músic, parlem de música. Ara ja sap què és un faristol”, relata la voluntària, que assegura que, amb moltes parelles lingüístiques ha sorgit una relació d’amistat després de l’experiència.

De fet, una de les claus de l’èxit del programa de parelles lingüístics virtuals és que els seus beneficis van més enllà de l’aprenentatge de la llengua. El 97,5% el recomanarien a qui vulgui aprendre català i el 58% asseguren, a més, que l’experiència els ha permès conèixer altres cultures o fer noves amistats.

2 thoughts on “Cibervoluntaris lingüístics

 • 9 de novembre de 2018 at 11:34
  Permalink

  Sempre és millor una trobada física, però també és bona idea virtualment. Felicitats a la Conchi.

  Reply
 • 14 de novembre de 2018 at 21:39
  Permalink

  Podrem trobar les oportunitats més inesperades per a practicar la llengua. Jo ara parle català amb un xic brasiler que viu a Alemanya mitjançant una xarxa social russa; i la relació social virtual va començar de manera totalment casual. De vegades, el món és sorprenent i un poquet màgic.

  Reply

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

LinkedIn
Share