Perilla la celebració de les Normes de 1932

Castelló per la Llengua exigeix a l’Ajuntament que respecti el permís de fer els actes a la plaça Major

La Plataforma Castelló per la Llengua es planteja suspendre els actes commemoratius de les Normes de Castelló si l’ajuntament de la ciutat no els torna a donar permís per fer-los a la plaça Major, tal com s’havia acordat el 25 d’octubre passat. L’entitat afirma que a tres setmanes de l’activitat, prevista per al 14 de desembre, no tenen temps de presentar tota la documentació que demana el consistori i de reorientar la commemoració.

L’entitat organitizadora recorda, en un comunicat fet públic aquest dilluns, que els actes commemoratius de les Normes de Castelló s’han dut a terme amb normalitat al centre de la ciutat des del 2011, tant amb governs del Partit Popular com del Pacte del Grau. “No entenem que un govern format per PSOE, Compromís i Podem, partits que formen part activa de la plataforma i que han ratificat la Carta lingüística impulsada per Castelló per la Llengua fa només dues setmanes, revoquen un permís ja concedit des del 25 d’octubre”, lamenta la plataforma, que veu en la decisió “una falta de sensibilitat en la defensa de la llengua”.

Segons explica Castelló per la Llengua, l’Ajuntament justifica la revocació del permís perquè en el període nadalenc es faran a la plaça Major “activitats amb l’objectiu de la promoció i defensa del medi ambient i la sostenibilitat ambiental” sense concretar de quines activitats es tracta. La plataforma proposa a l’Ajuntament que traslladi aquests actes al Passeig Ribalta.

Castelló per la Llengua ha posat com a exemple de l’escassa sensibilitat que l’Ajuntament  mostra per la llengua en aquest cas el fet que el govern municipal hagi enviat la notificació de denegació de l’espai en castellà. “Mentre el personal de l’administració pública no siga competent en valencià el nostre dret formal no està garantit i provoca una situació de desigualtat enfront de la ciutadania que prefereix expressar-se en castellà i que sí que té garantits els seus drets”, lamenta l’entitat, que justament té com a lema de la commemoració d’enguany Dret al valencià. Igualtat real amb la qual vol reclamar una llei d’igualtat lingüística que garanteixi els drets dels valencianoparlants a ser atesos en valencià per l’administració.

Tot i l’amenaça de suspendre els actes, Castelló per la Llengua confia que tot plegat hagi estat “una errada de comunicació interna” i que els partits del govern els retornaran la plaça Major. La Plataforma recorda que “les Normes de Castelló són una de les fites històriques més importants” de la ciutat i un “símbol de la defensa de la llengua, de la reivindicació de la seua unitat i, per tant, un símbol d’identitat per a la ciutadania castellonenca”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

LinkedIn
Share