Perpinyà es mobilitza per l’ensenyament del català

Foto de portada: APLEC / Foto de l’article: Nicole Honeywill – Unsplash

Les entitats exigeixen l’obertura de les oposicions de professors de llengua

Mestres, alumnes, sindicats de l’ensenyament i representants polítics s’han concentrat aquest dimecres al davant de la Prefectura de Perpinyà per exigir l’obertura del Certificat d’Aptitud del Professorat d’Ensenyament de Segon grau de català (CAPES), el termini del qual s’acaba aquest dijous. Els manifestants han reclamat a la Prefectura dels Pirineus Orientals que intercedeixi perquè el govern francès rectifiqui una mesura que suposa un cop molt dur a l’ensenyament de la llengua.

Les entitats en defensa del català a la Catalunya Nord es van mobilitzar contra la mesura des del primer moment i, darrerament, han intensificat la pressió per evitar que sigui irrevocable. L’Associació per a l’Ensenyament del Català (APLEC) s’ha adreçat, directament, al president francès, Emmanuel Macron, en una carta enviada el diumenge passat en què li recorda el respecte cap al català que ha tingut en la recent visita a Andorra en qualitat de copríncep i l’exhorta a demostrar aquesta mateixa sensibilitat amb els catalans del seu Estat.

El president de l’APLEC, Alà Baylac-Ferrer, ha explicat recentment al Diari de la llengua que hi ha deu centres de secundària de la Catalunya Nord que no poden oferir l’ensenyament del català perquè no tenen cap professor de la matèria, una mancança que se suma a la de les línies bilingües de primària, on hi falten una vintena de mestres per atendre la demanda. El president de l’APLEC recorda que, tal com demostren les dades de l’Enquesta d’Usos Lingüístics de la Catalunya Nord, del desembre del 2015, el 80,3% dels ciutadans està a favor de l’ensenyament del català com a disciplina, el 76,1% de l’ensenyament bilingüe, i el 76,1% de l’ensenyament del català per a tots els alumnes.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

LinkedIn
Share