Pressió a l’aeroport de Palma pel cas de discriminació lingüística

El govern balear, l’Ajuntament i el Consell de Mallorca demanen explicacions per la sanció a Rotger

Els responsables de Política Lingüística del govern de les Illes Balears, del Consell de Mallorca i de l’Ajuntament de Palma han enviat una carta a la direcció de l’Aeroport de  Sont Joan en què demanen explicacions pel cas de la treballadora de l’aeroport Paula Rotger, a qui la Guàrdia Civil va impedir l’accés al seu lloc de feina perquè se’ls havia adreçat en català i a qui el gestor aeroportuari AENA ha retirat l’acreditació. Les tres administracions reclamen als responsables de l’aeroport proves que demostrin que Rotger va incomplir la normativa de seguretat, tal com addueixen.

El document, signat per Agustina Vilaret, secretària d’Universitat, Recerca i Política Lingüística del Govern de les Illes Balears; Bel Busquets, vicepresidenta i consellera de Cultura del Consell de Mallorca, i Llorenç Carrió, regidor d’Educació i Política Lingüística de l’Ajuntament de Palma, demana que es revisi el cas i, si es demostra que no va posar en perill la instal·lació, se li retorni l’acreditació i l’accés al lloc de feina. També reclamen que es condemni l’atac al vehicle de la treballadora, es tingui present el procés de victimització a què s’enfronta i que s’actuï per reparar el dany causat. A més, insten AENA a garantir que el personal que treballa de cara al públic conegui la llengua pròpia de les Illes Balears.

Rotger ja ha anunciat que recorrerà la sanció d’AENA, causada per un cas de “discriminació lingüística”. Els fets van succeir el 25 de juny, quan Rotger va passar el control de seguretat per accedir al seu lloc de treball i va sonar el detector. Els treballadors de seguretat la van escorcollar i, tot seguit, se’n va anar a treballar. Poc després, dos guàrdies civils li van fer passar el control un altre cop, cosa que es va fer sense cap problema fins que Rotger es va acomiadar dels agents en català. Segons la denúncia de la treballadora, un dels agents es va empipar i li va dir: “o parles en espanyol o no entres”. Rotger li va recordar que tenia tot el dret de parlar en català i el guàrdia civil la va acusar de no haver passat el control.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

LinkedIn
Share