Sunday, December 1, 2024
LLENGÜES DEL MÓN

El francès recula al Quebec

Les autoritats es mostren preocupades per la davallada de l’ús de la llengua en el món del treball i de la cultura

El francès està reculant “en la majoria dels àmbits de la vida social” al Quebec des de principis dels anys 2000, segons una sèrie d’estudis fets pel comissari de la llengua francesa d’aquest territori, Benoît Dubreuil, que veu la situació “especialment preocupant” a la feina i a la cultura, que continuarà “tret que hi hagi canvis estructurals”. Segons el comissari, des de l’any 1997 hi ha hagut una disminució de l’11% de “la població que parla exclusivament o generalment francès a la feina”.

Dubreuil assenyala com a factor “important” d’aquest canvi la immigració. “La probabilitat de parlar principalment francès a la feina és menor entre les persones d’origen immigrant, i és encara més baixa entre els angloparlants”, diuen els informes, que veuen amb especial preocupació el mercat de treball on hi ha “diversos sectors on el francès ha perdut entre 10 punts i 15 punts els últims anys”. “La llengua en què estudien els joves té un impacte en la llengua parlada a la feina. La probabilitat d’utilitzar el francès a la feina és del 88% per a un graduat que ha acabat els estudis secundaris, universitaris i universitaris en francès. En canvi, aquesta probabilitat es redueix fins al 59,3% per als que han acabat els estudis universitaris en anglès, i fins al 32,4% per als que han acabat tots els estudis de postsecundària en aquesta llengua.

Els documents presentats pel comissari reconeixen que la majoria dels joves d’entre 18 i 34 anys “prefereixen treballar en francès i tenen actituds més aviat favorables cap al francès”, però la majoria dels joves angloparlants s’estimen més treballar en anglès i molts no tindrien clar si optar a un lloc de treball en què es requereixi coneixements avançats de francès.

Un altre àmbit en què el francès ha reculat és el de la cultura. Els darrers anys, diu el comissari, hi ha hagut una disminució del 8% en la quota de la població que consumeix cultura principalment en francès. “Estem veient caigudes extremadament significatives en la música, l’audiovisual i els videojocs. Realment hem de trobar solucions”, avisa Dubreuil, que lamenta el fet que sigui possible “créixer en diversos llocs del Quebec”, sense estar mai “en contacte amb el contingut cultural del Quebec”.

Foto: Benoît Dubreuil (al mig) en un acte sobre la llengua francesa al Quebec / Comissari de la llengua francesa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by ExactMetrics