Acord per fer front al 25% de castellà a l’escola

ERC, Junts, PSC i Comuns aprovaran una llei que fa del català “llengua vehicular”, reconeix l’“ús curricular” de l’espanyol i no imposa percentatges

Esquerra Republicana, Junts, el PSC i En Comú Podem han tancat aquest dimarts un acord per donar una resposta a la interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que obliga la Generalitat a aplicar un mínim del 25% de castellà, amb una assignatura troncal inclosa, a totes les escoles de Catalunya. Els quatre grups han pactat aprovar una nova llei i retiraran la reforma de la Llei de Política Lingüística que havien acordat el 24 de març passat de la qual se’n va desmarcar Junts al cap d’unes hores.

El text acordat dona al català l’estatus de “llengua vehicular” a l’escola i reconeix l’“ús curricular” del castellà, que “és emprat en els termes que fixin els projectes lingüístics de cada centre”. La norma, que no fixa percentatges de llengües, assenyala que “la presència de les llengües oficials en l’ensenyament ha de tenir en compte la situació sociolingüística”.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha agraït “la generositat i esforç” dels quatre grups parlamentaris per “assolir un gran acord de país per la defensa del català a l’escola”. “Per protegir la llengua catalana i garantir la cohesió social i la igualtat d’oportunitats tot esforç és poc i tot consens és imprescindible”, ha afegit en una piulada a Twitter.

També s’han congratulat per l’acord la portaveu del PSC al Parlament, Alícia Romero, que ha destacat el fet que el català sigui “centre de gravetat” a les escoles i que el castellà sigui “també llengua d’aprenentatge”. El secretari general de Junts, Jordi Sànchez, ha remarcat que és el govern qui assumeix “tota la responsabilitat dels projectes lingüístics” i protegeix els mestres.

La CUP, en canvi, rebutja la proposta perquè “introdueix el castellà com a llengua vehicular” i no blinda la immersió lingüística, un parer que comparteix el sindicat Ustec.

Si la nova llei blinda o no el model d’escola en català se sabrà aviat, en funció de la reacció del TSJC, que va donar a la Generalitat fins al 31 de maig per executar la sentència.

El Parlament té previst debatre i votar la llei aquest dimecres.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

LinkedIn
Share