ACPV retreu al nou Botànic tebior en matèria de llengua

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig

Reclama al govern valencià la reciprocitat de TV3 i una llei d’igualtat lingüística per a tots els àmbits

Acció Cultural del País Valencià (ACPV) ha expressat el seu malestar amb els primers passos del que serà el nou govern valencià, conegut com a Botànic 2, en matèria de llengua i de cultura. En un comunicat fet públic aquest dijous, ACPV valora com a “insuficients” els compromisos adquirits pel Partit Socialista del País Valencià (PSPV), Compromís i Unides Podem en l’Acord per un Govern valencià de progrés, que queden molt lluny de les demandes que l’entitat havia fet durant la campanya electoral.

ACPV retreu a les forces del Botànic 2 que, el el document, no hagin fet cap referència a “la fi de la censura de TV3 al País Valencià”, cosa que els fa pensar que no donaran “compliment a un acord de l’òrgan que representa la sobirania del poble valencià”, és a dir, “les Corts valencianes”. L’entitat també es demana si hi ha cap “consideració extracultural” per no activar l’entrada del govern a l’Institut Ramon Llull i reclama la creació d’una Conselleria de Cultura.

En la columna de les coses positives, ACPV hi situa la menció a la nova Llei de funció pública valenciana, que inclou “l’adquisició de coneixements i habilitats que garantesquen el principi d’igualtat i no discriminació per motius culturals, lingüístics, de gènere o capacitats”. L’entitat admet que aquest punt és un “avenç” perquè “reconeix implícitament l’existència d’un problema al qual cal donar solució, la discriminació lingüística”, però lamenta que no s’expliciti que calgui acreditar aquesta competència per a l’accés a la funció pública”.

També valora de forma positiva la proposta d’una Llei d’Igualtat Lingüística, però critica que el seu àmbit d’aplicació es limiti explícitament a l’administració pública. ACPV torna a posar a disposició del nou govern el projecte de llei per la igualtat que la entitat ha presentat els darrers mesos i que afectaria tots els àmbits de la societat. “Una Llei d’Igualtat que es limite només a l’administració no serà una llei d’igualtat plena”, avisen.

ACPV recorda a les forces del Botànic 2 que “el vell anticatalanisme ja no aporta els rèdits electorals que aportava” i que “la societat valenciana ha madurat”. “És hora de fer avenços com els que apuntem, els quals compten a més amb un important suport social”, afegeixen.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

LinkedIn
Share