Dissabte, abril 13, 2024
Actualitat

Adeu definitiu als accents diacrítics

Els quinze accents diacrítics indultats per l’Institut d’Estudis Catalans

S’acaba la moratòria de l’IEC per adaptar-se a la nova ortografia

La moratòria que l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) va decretar sobre la dràstica reducció d’accents diacrítics feta l’octubre del 2016 s’ha acabat aquest dijous. D’ara endavant, els centres educatius, l’administració i els mitjans de comunicació s’hauran d’adaptar, de forma definitiva, a la nova normativa i mantenir els accents diacrítics més enllà de les quinze paraules indultades per l’IEC serà considerat una falta d’ortografia.

Tot i la moratòria, la immensa majoria dels mitjans de comunicació, editorials i responsables de l’administració van adaptar-se a la nova ortografia des del moment en què va entrar en vigor, un fet que contrasta amb el rebombori i les mostres de resistència que va provocar la dràstica retallada de diacrítics, feta ara fa més de quatre anys.

La purga d’accents diacrítics forma part de la feina que va fer la Secció Filològica de l’IEC per actualitzar l’ortografia de la llengua catalana, que es basa en la de Pompeu Fabra. En l’afany per evitar confusions entre termes, la llista de mots amb accents diacrítics havia augmentat fins arribar als 150. Els acadèmics de l’IEC van considerar que havia arribat el moment de simplificar aquest apartat de l’ortografia.

La mesura de l’IEC va topar amb la resistència d’una part important dels catalanoparlants, lingüistes inclosos, que defensen que la supressió dels diacrítics desposseeix de matisos la llengua i pot portar a equívocs. Un dels accents més reivindicats és el de la paraula ós, que distingia l’animal del component de l’esquelet. L’IEC ha optat, finalment, per mantenir la paraula fora de la llista de mots amb accent diacrític.

En el terreny de l’educació, hi ha mestres que defensen que l’escapçada d’accents diacrítics ajudarà els estudiants a fer menys faltes d’ortografia perquè consideren l’antiga normativa excessivament arbitrària. D’altres, però, creuen que la norma actual comporta un empobriment de la llengua.

Malgrat que s’ha acabat la moratòria, l’acadèmia permet utilitzar accents diacrítics que no són a la llista dels quinze autoritzats en cas que el fet de no posar-lo pugui dur a confusions, un fet que, segons defensen els responsables de l’IEC, ha de passar en comptadíssimes ocasions.

2 thoughts on “Adeu definitiu als accents diacrítics

 • Josep Garcia Calavera

  Francament, no veig massa clara aquesta dràstica supressió. Veure, m com acaba tot plegat

  i si portarà equívocs importants,

  Reply
 • Josep Comas Areñas.

  En la meva opinió, les explicacions que cal donar segons en quin context, per exemple entre “os i ós”, “dona i dóna”, “soc i sóc”… són més llargues i cançoneres que el modest i pràctic accent. I la complicació per a l’aprenentatge, em sembla exactament una excusa de mal pagador.

  Reply

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Verified by ExactMetrics