Al cinema, al teatre i de concert amb la parella lingüística

Òmnium Cultural engega el projecte Tàndem Cultural per acostar el català als nouvinguts a través de la cultura

Òmnium Cultural, amb la col·laboració del el Voluntariat per la Llengua, el Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL), i l’entitat d’inclusió social a través de la cultura, Apropa Cultura, ha presentat aquest dimecres el projecte Tàndem Cultural, una nova modalitat de parelles lingüístiques que es proposa fomentar la llengua catalana a través de la cultura. El projecte consisteix a generar espais de trobada entre catalanoparlants i nouvinguts que gaudiran plegats i de franc d’una activitat cultural.

Els impulsors del programa preveuen crear durant aquest any 500 noves parelles lingüístiques que es beneficiaran de més de cent activitats culturals gratuïtes arreu de Catalunya, com concerts d’Oques Grasses, Maria del Mar Bonet, Sílvia Pérez Cruz o Clara Peya, espectacles de màgia del Mag Lari, obres de teatre, o cinema, amb entrades pel festival In-Edit o el Cicle Gaudí, entre d’altres.

El programa, que ha arrencat aquest dimecres amb 33 activitats obertes a gairebé 400 persones, té com a objectiu enfortir l’ús habitual del català a través de vincles culturals, així com alimentar la indústria cultural i garantir-ne l’accés a tothom.

El projecte s’adreça a les persones inscrites al Voluntariat per la Llengua (VxL) que encara no tenen assignada una parella lingüística i als alumnes dels cursos de català del CPNL a partir del curs bàsic 3, que necessiten practicar la llengua per adquirir fluïdesa i que no participen en el VxL. Aprenents i voluntaris s’hi poden apuntar individualment i de forma gratuïta a través de la pàgina tandemcultural.cat. Podran escollir d’entre la programació d’activitats que s’organitzarà  arreu de Catalunya per a aquest mes. Del novembre en endavant, els períodes d’inscripció restaran oberts del 5 al 10 de cada mes.  

Un cop inscrits, i d’acord amb criteris prèviament establerts, Òmnium formarà parelles lingüístiques puntuals que es trobaran una hora abans de l’inici de l’activitat cultural i que, si ho volen, podran reprendre la conversa al final de l’activitat, per enraonar al voltant de l’experiència cultural compartida. Posteriorment, valoraran la trobada en una enquesta de satisfacció que els passarà l’entitat i, si ho consideren oportú, podran demanar la inscripció en el VxL  o més informació sobre la dinàmica del programa.

Amb la intenció que aquesta iniciativa pugui repetir-se cada mes, Òmnium Cultural farà una selecció mensual de programació cultural per territori, dins de l’oferta d’Apropa Cultura i també dins de l’oferta cultural general, i n’assumirà el cost perquè puguin ser gratuïtes tant per als aprenents com per als voluntaris.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

LinkedIn
Share