Arrels celebra quaranta anys de compromís amb la llengua

El conseller departamental Nicolas Garcia, en la intervenció d’aquest diumenge al Palau dels Reis de Mallorca / Fotos: Associació Arrels

Les escoles i l’emissora de ràdio juguen un paper clau en la preservació del català a la Catalunya Nord

L’associació Arrels ha celebrat aquest diumenge el seu quarantè aniversari en un acte institucional al Palau dels Reis de Mallorca de Perpinyà on s’ha presentat l’exposició i el llibre 40 anys d’Arrels, 40 anys ‘d’un país’, que repassa la història de l’entitat des del seu naixement l’any 1981.

La primera aparició pública d’Arrels va ser el 30 de maig de 1981, quan es va fer la primera emissió de Ràdio Arrels, un fet trencador en un panorama mediàtic monopolitzat pel francès. El 24 de setembre d’aquell mateix any va començar el primer curs de les escoles Arrels, que el 1995 es van integrar al sistema d’ensenyament públic de l’Estat francès amb un model de d’immersió lingüística en català.

L’acte d’aquest diumenge ha comptat amb la participació d’un gran nombre de personalitats de la Catalunya Nord i també del Sud. Dos dels fundadors de l’associació, Dolors Serra i Pere Manzanares, han presentat el llibre 40 anys d’Arrels, 40 anys ‘d’un país’, que han definit com una crònica  de les darreres quatre dècades del país.

També hi han intervingut representants polítics com la consellera de la regió d’Occitània, i la presidenta del Departament dels Pirineus Orientals, Hermeline Malherbe, que han expressat el seu suport a la tasca d’Arrels. El conseller departamental Nicolas Garcia ha destacat el mèrit de les associacions nord-catalanes a l’hora de prestigiar la llengua pròpia i aconseguir que sigui alguna cosa més que “l’accent català de la república francesa”.

En l’acte també hi han intervingut, entre d’altres, el secretari de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, F. Xavier Vila, i el president, Pere Aragonès, que ho ha fet a través d’un vídeo, ja que és a la cimera del clima Cop26 de Glasgow.

La vetllada ha estat amenitzada pel músic nord-català Julio Leone, acompanyat d’alumnes de les escoles Arrels, que han interpretat L’Estaca, de Lluís Llach, en la cloenda de l’acte.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

LinkedIn
Share