Cabré esdevé la primera dona presidenta de l’IEC

Teresa Cabré (esquerra) al costat del seu antecessor, Joandomènec Ros, a la seu de l’IEC / R.G.A.

La filòloga anuncia l’elaboració d’un diccionari normatiu pancatalà

La filòloga M. Teresa Cabré s’ha convertit aquest dijous en la primera dona presidenta de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) després que la candidatura que encapçalava (l’única que s’ha presentat) hagi  obtingut una majoria absoluta del 91% dels vots dels acadèmics. Cabré ha obtingut 198 vots a favor, 5 en contra i 13 vots en blanc.

Cabré que, fins ara, era la presidenta de la Secció Filològica de l’IEC, rellevarà al capdavant de la institució Joandomènec Ros, que n’ha estat el màxim responsable durant dos mandats. L’equip de Cabré el formaran Marta Prevosti i Maria Corominas com a vicepresidentes i Àngel Messeguer com a secretari.

La nova presidenta s’ha proposat que l’IEC “torni a ser una estructura d’Estat” i impulsar-ne la digitalització i ha anunciat la pròxima elaboració d’un diccionari normatiu pancatalà “en què tots els territoris puguin sentir-se representats”. L’objectiu de l’obra és donar a conèixer els trets de tots els dialectes del català i que, alhora, es reconegui que tots formen part d’una mateixa comunitat lingüística.

També en relació a la llengua, Cabré ha afirmat que “es continuarà amb la cooperació iniciada amb organismes concernits per l’orientació de la llengua, tant de caràcter normatiu, com d’assessorament, per a construir una normativa única, que internament sigui flexible, perquè tots els territoris s’hi puguin sentir identificats”. “Si permetem escissions en matèria normativa, la llengua hi surt perdent, es fragmenta”, ha afegit.

Nascuda a L’Armentera (Alt Empordà) el 1947, Cabré és doctora en Filologia Romànica per la Universitat de Barcelona (UB). Ha estat professora a la Universitat de les Illes Balears (UIB), la UB i de la Universitat Pompeu Fabra (UPF)  on ha dirigit l’Institut Universitari de Lingüística Aplicada. També ha estat directora del TERMCAT (1985-1988) i dels serveis de Lexicometria (1985-1987) i de Llengua Catalana (1988-1993) de la Universitat de Barcelona.  

Cabré va coordinar la primera edició del Diccionari de la Llengua Catalana (DIEC), publicat el 1995, el primer diccionari normatiu que actualitzava el de Pompeu Fabra de l’any 1932.

La nova presidenta de l’IEC ha rebut diversos guardons entre els qual la Medalla Narcís Monturiol al mèrit científic (1996), el premi internacional de Terminologia Eugen Wüster (2007) i la  Creu de Sant Jordi (2015). L’any 2018 va ser investida doctora honoris causa per la Universitat de Ginebra per les contribucions en terminologia i lingüística i la distinció de Membre Internacional del Centre d’Estandardització i Política lingüística de la Xina (2019).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

LinkedIn
Share