Sunday, December 1, 2024
Actualitat

‘Camacuc’ guanya l’onzè Premi Martí Gasull

Plataforma per la Llengua homenatja els seus socis en el trentè aniversari de l’entitat

La revista infantil valenciana Camacuc ha guanyat aquest dilluns l’onzena edició dels Premis Martí Gasull i Roig en què Plataforma per la Llengua ha fet homenatge a tots els seus socis amb motiu del seu trentè aniversari. El jurat que va triar els tres finalistes va destacar de Camacuc la seva trajectòria de quaranta anys promovent humor, valors i entreteniment en català als més petits tot i que “diversos ajuntaments valencians, començant pel de Borriana, l’han volgut censurar cancel·lant-ne la subscripció”.

El premi l’han recollit Joan Escrivà Torres i Joan Escrivà Avinyó, que son pare i fill i codirector i director respectivament de la revista. Joan Escrivà Avinyó ha qualificat el premi de “gasolina per continuar fent el que fem” i ha aclarit que continuaran fent la revista “per molta censura i complicacions que tinguem”. El president de Plataforma per la Llengua, Òscar Escuder, ha sigut l’encarregat de lliurar el premi i ha aprofitat el seu parlament per recordar als polítics que continuïn insistint “per assolir la plena oficialitat del català a la Unió Europea” i per “augmentar l’ús social de la llengua entre els joves”.

La cerimònia s’ha fet al teatre Poliorama, ha estat conduïda per la periodista Bibiana Ballbè i ha comptat amb diverses actuacions de la cantant mallorquina Maria Hein. S’han entregat un total de tres premis, el Premi Especial del Jurat que “és per sempre”, ja que premia una trajectòria que ha deixat empremta, el Premi a la Innovació, que “és pel futur” i el premi Martí Gasull, que “és pel present”.

Cèlia Espanya ha rebut el Premi a la Innovació Martí Gasull / B.G.B

El Premi Especial del Jurat l’ha guanyat Joan Vall Clara, editor d’Hermes Comunicacions i director d’El Punt Avui perquè “ha contribuït a crear i consolidar un imaginari periodístic important en llengua catalana”. Vall Clara, que ha rebut el premi de mans de la vicepresidenta de Plataforma per la Llengua, Mireia Plana, ha reconegut que ha fet una bona feina, però, que, així i tot, té “una gran causa pendent que no donem per perduda: la defensa dels Països Catalans”. Vall Clara ha acabat el discurs incitant a “omplir les urnes de vots aquest diumenge”, ja que diu que “la defensa de la llengua s’ha de fer també a les urnes”.

L’altre guardonat del vespre ha sigut la creadora de contingut per a xarxes, l’ampostina Cèlia Espanya, que ha rebut el Premi a la Innovació Martí Gasull per haver demostrat als joves que es pot triomfar a les xarxes parlant en català. Espanya ha explicat que des que viu a Barcelona tothom l’ha conegut com “la noia de les terres de l’Ebre” i que això li generava inseguretat fins que la seva mare, que és filòloga, li va dir: “parles igual de bé que tothom”. També ha destacat que hi ha moltes formes de defensar el català —”no sempre cal ser reivindicatiu”— i que el simple fet de fer vídeos en català ja és una “defensa implícita”. “L’ús és fonamental per mantenir la llengua viva” ha afegit.

L’acte ha estat també una celebració dels trenta anys de la Plataforma per la Llengua i un homenatge amb el lema “és per tu” a tots els que han format part d’aquesta entitat on s’han destacat fites aconseguides entre tots com que les marques tèxtils d’Inditex ja etiquetin en català o que la cadena de restauració Five Guys hagi incorporat el català a la seva retolació.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by ExactMetrics