Dissabte, abril 20, 2024
Actualitat

Català oral per a no alfabetitzats

El CPNL amplia el ventall de cursos per arribar als qui els costa més aprendre la llengua

La Direcció General de Política Lingüística (DGPL) i el Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) de la Generalitat de Catalunya han presentat aquest divendres el curs Ep! Escolta i Parla adreçat a adults que no estan alfabetitzats o que tenen dificultats amb la llengua escrita. El nou curs es proposa cobrir les necessitats d’una part de la població de Catalunya que, segons havien detectat els professors del CPNL, no eren prou ben ateses en els cursos del Consorci.

“No tothom escriu d’esquerra a dreta o de forma horitzontal”, ha assenyalat en la presentació del curs la directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa, per exemplificar les dificultats  a què s’enfronten a l’hora d’aprendre una nova llengua molts nouvinguts que, o bé no han estat alfabetitzats o tenen poc bagatge acadèmic o escriuen en altres alfabets.

El curs Ep! Escolta i Parla té un disseny i continguts diferents dels cursos ordinaris del Consorci. Posa tot l’èmfasi en la llengua oral i es basa en l’emoció per assolir l’aprenentatge de l’idioma. La DGPL i el CPNL han creat una sèrie de materials audiovisuals de suport a través dels quals els alumnes recrearan, de forma activa, situacions de la vida quotidiana. “Fomenta molt la relació interpersonal i dona protagonisme a la llengua i les tradicions de l’alumne perquè se sentin coneguts i reconeguts”, ha afegit Franquesa.

Els alumnes que facin els tres mòduls de 45 hores de què consta el curs seran capaços d’entendre i parlar el català en un nivell equiparable a l’A2. De moment, s’ha fet una prova pilot del mòdul 1 en sis centres del Consorci, que han acollit set cursos amb un total de 165 alumnes i ara engegarà la prova pilot del mòdul 2 amb 120 alumnes. La idea dels responsables d’Ep! Escolta i Parla és integrar aquesta modalitat de curs en l’oferta ordinària dels 22 centres del CPNL un cop s’hagin acabat les proves.

La directora general ha destacat el fet que la major part dels 165 aprenents que han completat el curs pilot fa molt poc que viuen a Catalunya (el 43,2% hi van arribar entre el 2018 i el 2019) i són joves o de mitjana edat (el 43,9% tenen entre 30 i 40 anys i el 34,1%, entre 16 i 29).

La consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, ha remarcat la importància d’estendre el coneixement del català a tothom com a eina de “cohesió social” i per garantir la igualtat d’oportunitats de tota la població. Actualment, segons ha recordat Franquesa, el 17,5% de la població adulta de Catalunya són nascuts a l’estranger.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Verified by ExactMetrics