Thursday, December 12, 2024
Actualitat

Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears coordinaran les polítiques de doblatge i subtitulació al català

Els tres governs treballaran plegats en el projecte AINA de reconeixement de veu

Els responsables de Política Lingüística dels governs català, valencià i balear han acordat coordinar les polítiques de doblatge i subtitulació al català en la trobada que van mantenir dimecres a Barcelona en el marc de les reunions de la Declaració de Palma que tenen periòdicament els tres governs.

A més de tractar de la qüestió de l’audiovisual, en la trobada al Departament de Cultura, els màxims responsables de la política lingüística van acorda crear un grup de treball per millorar el sistema d’homologacions de títols de català procedents de l’ensenyament reglat. També van parlar sobre la situació del català al món digital. El secretari de Política Lingüística català, F. Xavier Vila, el director general de Política Lingüística i Multilingüisme del govern valencià, Rubén Trenzano, i la directora general de Política Lingüística del govern de les Illes Balears, Beatriu Defior, van analitzar, igualment, la relegació del català que s’ha percebut darrerament en els cercadors d’Internet, especialment a Google, on, en molts casos, no mostra en primer lloc els resultats en català als usuaris encara que tinguin configurats els dispositius en aquesta llengua.

A la reunió hi va assistir la consellera de Cultura de Catalunya, Natàlia Garriga; el subdirector general de Llengües del Departament d’Educació, Andreu Freixes; i la secretària de Polítiques Digitals, Gina Tost, que va exposar als participants el moment en què es troba el projecte AINA, destinat a impulsar el català en les tecnologies de reconeixement de veu perquè les màquines entenguin i parlin la llengua pròpia. Els responsables dels governs van explorar vies per assegurar la participació de les tres administracions en el projecte finançat pel govern de Catalunya i executat pel Barcelona Supercomputing Center.

La trobada va servir també per acordar que la segona edició de la Troca, trobada de joves creadors digitals en català, es faci a València l’octubre del 2023. Així mateix, es va treballar el tractament del català a les institucions espanyoles i europees; les enquestes de coneixement de la realitat sociolingüística al conjunt de territoris; l’atenció de queixes lingüístiques i les accions per promoure el català en els àmbits de la salut, l’empresa i l’audiovisual entre d’altres aspectes.

La Declaració de Palma és un acord signat el 2017 pel qual els tres governs es van comprometre a treballar conjuntament en matèria de llengua i cultura. Les reunions dels responsables de política lingüística es fan quadrimestralment de forma presencial i rotatòria als tres territoris. La propera trobada tindrà lloc a València.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by ExactMetrics