Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears fan pinya per l’audiovisual en català

Rubén Trenzano, director general de Política Lingüística i Multilingüisme de la Generalitat Valenciana; F. Xavier Vila, secretari de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya; Natàlia Garriga, consellera de Cultura; Joan Sans, director de Política Lingüística del Govern d’Andorra, i Beatriu Defior, directora general de Política Lingüística del Govern de les Illes Balears / Gencat

Els tres governs acorden mesures conjuntes a favor de la llengua i À Punt se suma a Bon Dia TV

Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears continuen mantenint la línia dels darrers anys des sumar esforços a favor de la llengua comuna en un moment en què s’han de prendre decisions clau per al futur del català. El secretari de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, F. Xavier Vila; el director general de Política Lingüística i Multilingüisme de la Generalitat Valenciana, Rubén Trenzano, i la directora general de Política Lingüística del Govern de les Illes Balears, Beatriu Defior, van acordar dijous coordinar-se per dur a terme accions a favor del català.

Entre les prioritats dels tres responsables de política lingüística hi ha la de modificar el Projecte de llei general de comunicació audiovisual que està preparant el govern espanyol, que no preveu establir cap percentatge mínim de continguts en català ni en cap altra llengua diferent del castellà. Els tres governs han anunciat que faran una reclamació conjunta de la norma perquè garanteixi la presència de la llengua pròpia en l’audiovisual.

També s’han acordat actuacions conjuntes per impulsar l’oferta audiovisual als tres territoris i s’han posat en comú iniciatives per promoure la llengua entre els joves, especialment els creadors de continguts com youtubers i els influenciadors.

Pel que fa als continguts audiovisuals conjunts, els tres responsables han  apostat per Bon Dia TV, la plataforma conjunta de continguts digitals creada el 2018 per les corporacions públiques de mitjans audiovisuals de Catalunya i de les Illes Balears, a la qual ara, segons ha informat aquest divendres Valencia Plaza, s’hi sumarà, definitivament, després de mesos d’especulacions, la valenciana, d’acord amb el que ha aprovat el govern valencià. La cooperació en la producció i compra conjunta de contingut es mantindrà durant almenys quatre anys

A la reunió de Barcelona, els responsables de la Política Lingüística dels tres governs han acordat també actuacions que milloraran sensiblement la informació ciutadana sobre equivalències entre certificats i nivells de coneixement de llengua, així com promoure la recollida de dades lingüístiques que es puguin utilitzar per a l’entrenament de sistemes de reconeixement del llenguatge i síntesi de veu i s’han abordat diverses iniciatives per promoure l’ús i l’ensenyament del català en l’àmbit europeu, entre les quals hi ha la demanda de recuperar els cursos d’acollida lingüística adreçats a estudiants en intercanvis europeus.

La reunió s’inscriu en el marc de la Declaració de Palma, signada l’any 2017 pels tres governs amb l’objectiu d’enfortir els lligams en els àmbits de la llengua i la cultura. La propera trobada es farà a València el març vinent.

One thought on “Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears fan pinya per l’audiovisual en català

  • 23 d'octubre de 2021 at 10:00
    Permalink

    No sé si Deu sap que existeix la llengua catalana. Si ho sap, caldrà que ens ajudi¡

    Reply

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

LinkedIn
Share