Catalunya i les Balears impulsen conjuntament el projecte AINA

El “diccionari de veu” ja té 2.000 hores de gravació i cerca més presència de les diferents variants del català

El govern de Catalunya i el de les Illes Balears han acordat treballar conjuntament en el projecte AINA, destinat impulsar el català en les tecnologies de reconeixement de veu perquè les màquines entenguin i parlin la llengua pròpia. Així ho van acordar divendres el  vicepresident i conseller de Polítiques Digitals i Territori de la Generalitat de Catalunya, Jordi Puigneró, i el conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura del Govern de les Illes, Miquel Company, que s’han proposat col·laborar en la promoció de les tecnologies digitals aplicades a la llengua.

Puigneró ha presentat els darrers dies el projecte AINA a diverses ciutats dels Països Catalans com Perpinyà, València i Palma -on es va fer la reunió amb Company- per donar a conèixer la iniciativa i estimular els parlants de les diverses variants del català a donar la seva veu perquè el corpus o “diccionari de veu” que s’està creant abasti totes les parles del domini lingüístic. La variant dialectal dominant a la plataforma és el català central, que supera el 75% de les veus enregistrades, mentre que les variants dialectals menys representades a la plataforma Common Voice de Mozilla són el balear (1%), el nord-occidental (1%), el septentrional (3%) i el valencià (5%).

“El català necessita ser defensat en aquest nou món digital amb projectes com l’AINA, però ens cal la col·laboració de les administracions que tenim el català com a llengua pròpia als nostres territoris, i per això som aquí avui”, va remarcar Puigneró, que va explicar que amb el govern balears s’ha acordat “crear un grup de treball per ajudar en la campanya de recollida de veus, però també per aconseguir més recursos econòmics que ens permetin accelerar i augmentar el potencial d’aquesta iniciativa, mitjançant fons europeus destinats a l’àmbit de l’economia de la llengua.”

D’aquesta manera, el govern balear impulsarà la promoció, comunicació i difusió a les Illes de La nostra llengua és la teva veu, la campanya impulsada per la Generalitat de Catalunya per recollir el màxim de veus possible per nodrir de continguts la primera versió del corpus de veu del català, imprescindible per ensenyar les màquines a entendre i parlar la llengua. El govern de les Illes Balears, a més, facilitarà la donació de l’arxiu de continguts de veu d’IB3 perquè puguin ser utilitzats per a l’entrenament de les xarxes neuronals del sistema d’Intel·ligència Artificial de l’AINA. Company va destacar la necessitat de “compartir coneixements per tal d’avançar plegats”.

La campanya La nostra llengua és la teva veu convida els catalanoparlants de totes les edats, gèneres, condicions i procedències a “donar” la seva veu a través del web projecteaina.cat, des d’on tothom pot llegir, enregistrar i validar un nombre il·limitat de frases agrupades de 5 en 5 a la plataforma Common Voice de Mozilla. La gira de l’AINA continuarà abans de l’estiu amb una segona fase que recorrerà tot el territori català, amb actes de presentació del projecte a les vuit vegueries.

Des que va començar la campanya ja s’ha arribat a gairebé 1.000 noves hores gravades. En menys de dos mesos, s’ha assolit un dels objectius que els impulsors del projecte s’havien marcat per a tot el 2022: superar les 2.000 hores de gravació a la plataforma Common Voice. També s’han superat els 695.000 talls de veu nous des que va començar la campanya.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

LinkedIn
Share