Dissabte, abril 13, 2024
Actualitat

‘Coronavirus’, neologisme del 2020

Totes les paraules candidates a Neologisme del 2020 estaven relacionades amb la pandèmia del coronavirus / Foto: Filip Bunkens – Unsplash

La paraula és candidata a entrar al diccionari normatiu

‘Coronavirus’ ha estat escollit Neologisme de l’any 2020 en una edició en què tots els finalistes eren paraules o locucions relacionades amb aquesta pandèmia. La paraula guanyadora s’ha imposat a les altres nou candidates amb el 15,8 % de les preferències en el vot popular. En segon lloc ha quedat videotrucada (12,8 %), seguit de conspiranoic -a (12,3 %) i mascareta (12,1 %). En cinquena posició hi ha teletreballar (10,4 %), seguit d’infodèmia (9,9 %), grup bombolla (9,6 %), desconfinament (7,3 %), traçabilitat (6,4 %) i desescalada (3,2 %).

Totes aquestes paraules han estat d’ús habitual al llarg de l’any per part dels parlants i dels mitjans de comunicació. La guanyadora tindrà ara la possibilitat d’entrar al diccionari normatiu si la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) ho considera oportú.

L’Observatori de Neologia (Obneo) de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i la Secció Filològica de l’IEC, organitzadors del Neologisme de l’any, han celebrat l’èxit de participació en la setena edició del certamen. Aquest any hi han participat 9.643 persones, una xifra sensiblement superior a la de l’any passat, que va ser de 6.400 persones.

La campanya del Neologisme de l’any es proposa acostar les decisions sobre la llengua als parlants, oferint-los la possibilitat d’opinar un cop l’any sobre el neologisme que voldrien veure incorporat en el diccionari normatiu. Les paraules candidates són un reflex de l’evolució del llenguatge d’acord amb els interessos de la societat de cada moment. Els guanyadors de l’any passat van ser emergència climàtica i animalista, mentre que els dels anys anteriors van ser sororitat (2018), cassolada (2017), vegà-ana (2016), dron (2015) i estelada (2014).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Verified by ExactMetrics