Crides a no rebaixar el nivell de valencià per treballar a l’administració

La consellera de Justícia, Gabriela Bravo, rep l’informe de la Comissió de la Competència Lingüística / GVA

El reglament de la Llei de la funció pública divideix el PSPV i Compromís sobre el requisit lingüístic

El reglament de la Llei de la funció pública valenciana, que determina el grau de coneixement de català que han de tenir els treballadors públics, ha generat una allau de protestes d’entitats i sindicats. Tant les entitats com Compromís, un dels tres socis del govern del Botànic, consideren que el reglament no garanteix el domini lingüístic necessari dels funcionaris per poder atendre els ciutadans en la seva llengua.

El document de la comissió negociadora de la competència lingüística, un text elaborat per les conselleries de Justícia, Educació i Presidència, presenta dues opcions pel que fa al nivell de valencià que es demana als funcionaris. La primera requereix un nivell B1 per treballar a l’administració i un B2 per als càrrecs d’una escala més alta com els metges i els subdirectors, el nivell que obtenen els estudiants que superen l’assignatura de valencià al batxillerat. La segona opció s’inclina per demanar el nivell C1 i es preveu una moratòria de dos anys per acreditar-lo.

La majoria de la comissió ha votat a favor de la proposta menys exigent amb el nivell de llengua.

Per Intersindical Valenciana, “aquest reglament fixarà uns nivells que no garanteixen en absolut el domini lingüístic pertinent per poder atendre la ciutadania en valencià, ja que només amb el nivell del batxillerat tots els cossos funcionarials tenen reconeguda la competència en valencià”. En la mateixa línia s’ha expressat Acció Cultural del País Valencià (ACPV) que, en un comunicat, ha exigit al president valencià, Ximo Puig, que no es rebaixi el nivell d’exigència de valencià per accedir al funcionariat.

Escola Valenciana, per la seva part, ha qualificat d’”injust i inacceptable l’intent per part de la consellera [de Justícia] Gabriela Bravo de rebaixar al mínim el nivell de valencià del funcionariat”. L’entitat recorda que, actualment “tres de cada quatre vulneracions lingüístiques registrades es produeixen en l’àmbit de l’administració pública”. Per aquest motiu, Escola Valenciana considera que “blindar els drets lingüístics de la ciutadania amb un funcionariat competent en la nostra llengua és innegociable”. “No es podran garantir els drets lingüístics de les persones valencianoparlants si el personal de l’administració pública no és competent en la nostra llengua”, afegeix.

Els socialistes insisteixen a dir que el fet que, de forma genèrica, es demani un determinat nivell de llengua als treballadors públics no impedeix que es pugui exigir un nivell superior per a determinats llocs de treball com ara els relacionats amb tasques lingüístiques.

El vistiplau al reglament, però, depèn d’un informe de Política Lingüística, en mans de Compromís, que, de moment, es mostra contrari a avalar una exigència lingüística que consideren insuficient.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

LinkedIn
Share